BBC: Zašto su Srbi slabi na pokojnog Bojsija iz Mućki

Nedavno preminuli britanski glimac Džon Čalis, najpoznatiji po ulozi Bojsija u popularnoj seriji "Mućke", dobiće ulicu u Beogradu, čime će jedno mesto u srpskoj prestonici "uvek imati ođek Pekama".
To piše britanski BBC.
 
"To je jedini način da se odužite čoveku koji je voleo našu zemlju i naš grad", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nekoliko sati posle vesti o smrti poznatog glumca, ne precizirajući tačnu lokaciju ulice.
 
Kako piše BBC, ljubav je bila više nego uzvraćena, jer serija "Mućke" ostaje kulturni fenomen u Srbiji i drugim zemljama nekadašnje Jugoslavije, gde je često emitovana i titlovana, što znači da su svi znali naslov i fraze na engleskom jeziku.
 
Fizioterapeut Željko Đekić često se pozdravljao sa izrazom "Lavli Džabli" (Lovely jubbly) u klinici u blokovima na Novom Beogradu koji ima arhitektonske sličnosti sa Pekamom u kome se dešava radnja serije, što je još jedan od razloga zbog kojeg "ludorije braće Troter tako snažno odjekuju u Srbiji".
 
"Mućke su moje detinjstvo. U spavaćoj sobi u kojoj smo moj brat i ja odrastali još uvek postoji uramljeni poster Del Boja, Rodnija i Bojsija. Del Boj je sanjar, a u Srbiji ima mnogo sanjara", rekao je Đekić.
 
Zbog smrti čoveka koji je tumačio lik Bojsija još se u mnogima u Srbiji mešaju osećanja tuge i ljubavi, a jedna od njih je Dragana Pavlović koja za BBC kaže da joj je žao, te da je on bio neverovatan glumac i veliki čovek.
 
Trajna popularnost serije u regionu ponekad iznenadi i njene glumce, pa je tako Nikolas Lindharst, koji je glumio Rodnija Trotera, rekao da se osećao "kao Kraljica" prilikom posete Crnoj Gori, jer su gosti jednog restorana ustajali i pozdravljali ga aplauzom.
 
Ipak, Čalis je stvorio možda najjače veze od svih glumaca, a njegove posete Beogradu prošle godine dovele su do snimanja dokumentarnog filma "Bojsi u Beogradu" u kome je prikazan ogroman broj ljudi koji je došao da ga pozdravi i da im se potpiše na knjigu.
 
Podsetimo i da je tokom velikih poplava 2014. godine, Čalis na Tviteru postavio brojeve računa na koje se može uplatiti pomoć, apelujući da se pomogne Srbiji.
 
Takođe, on je na društvenim mrežama redovno pisao lepo o Srbiji. 
 
Neposredno pred smrt dobio je počasno državljanstvo, piše BBC.
  • Milenko M.

    21.09.2021 23:17
    .
    Bojsi je arhetip mentaliteta koji se na fejzbuku opisuje kao "Sam svoj gazda".
  • TBL

    21.09.2021 21:49
    A Balašević koji je ovde živeo ceo vek ne može da dobije ulicu?
  • oladite više!!!

    21.09.2021 18:08
    A,šta je on uradio za Srbiju i ovaj narod? Imamo mi heroja još koliko, a stavljate ovog iz neke tamo serije. Serija je ok, ali zasluge nisu. Tamo gde je źiveo, tamo ulice i spomenici.
    Uvlačite se kome?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.