VIDEO: Kinezi za manje od tri meseca izgradili karantin veličine 46 fudbalskih igrališta

Malo je zemalja koje su u suzbijanju kovida otišle tako daleko kao Kina.
I dok zemlje širom sveta ponovo otvaraju granice i ublažavaju ograničenja, Peking pojačava svoju strategiju nultog kovida. Najnoviji primer: karantinski objekat vredan 260 miliona dolara sa 5.000 soba za putnike trebal bi ovih dana da se otvori u južnoj metropoli Guangdžou, piše CNN.
 
Izgradili ga za manje od tri meseca
 
Sastoji se od niza trospratnica sa sivim krovovima u tradicionalnom kineskom stilu. Masivni kompleks prostire se na površini veličine 46 fudbalskih igrališta i bilo je potrebno manje od tri meseca da se izgradi iz temelja. Ovaj objekat zamijeniće određene hotele koji se nalaze u celom Guangdžou i poslužiće za karantin kineskih i stranih putnika koji dolaze iz inostranstva, što ima za cilj da smanji izloženost stanovnika uvoznim slučajevima.
 
Putnici će biti prebačeni autobusima direktno sa aerodroma i zatvoreni u svoje sobe najmanje dve nedelje. Svaka soba opremljena je kamerom za videočet i termometrom s veštačkom inteligencijom. Tri obroka dnevno isporučuju roboti i sve je dizajnirano tako da se minimalizuje direktan kontakt s osobljem.
 
"Najsavremeniji karantinski centar na svetu"
 
"Ovo je verovatno najsavremeniji karantinski centar na svetu, vrlo visoke tehnologije i vrlo sofisticiran", rekao je Yanzhong Huang, stručni saradnik za globalno zdravlje pri Veću za spoljnje odnose.
 
Međunarodna zdravstvena stanica Guangdžou, kako je službeno nazvana, prva je takve vrste u Kini. No, stručnjaci kažu da bi to mogao biti prvi od mnogih takvih centara jer kineska vlada pojačava svoju beskompromisnu strategiju nulte tolerancije prema koronavirusu. 
 
I industrijsko središte Dunguan, udaljeno oko sat vremena vožnje od Guangdžoua, gradi svoju "međunarodnu zdravstvenu stanicu" s 2.000 soba. Još južnije, tehnološko središte u Šendžen takođe planira takav objekat.
 
"Ovo nije samo mera suzbijanja. Kineski čelnici smatraju da će pandemija potrajati još neko vreme, a Kina će nastaviti strogu kontrolu svojih granica. Objekti poput ovog služe za institucionalizaciju strategije nulte tolerancije", rekao je Huang za CNN.
 
Granice zatvorene
 
Već više od 18 meseci Kina drži svoje granice zatvorenim za većinu stranaca. Oni retki kojima je dopušten ulazak, kao i kineski državljani koji se vraćaju kući, moraju da prođu najmanje dve nedelje obaveznog hotelskog karantina, nakon čega sledi najmanje još jedna nedelja centralizovanog karantina ili kućne izolacije - uključujući i one koji su potpuno vakcinisani.
 
No, virus je više puta probijao kinesku odbranu. U maju je visokozarazni delta soj izazvao epidemiju u južnoj provinciji Guangdungu, uključujući gradove Guandžou i Šendžen. U to vreme Guangdung primao je 90 odsto svih putnika iz inostranstva koji su ulazili u Kinu, a oko 30.000 ljudi svakodnevno je bilo u karantinu u 300 centralizovanih ustanova. 
 
Do kraja maja Guangdung je obuzdao epidemiju, ali vlasti su odlučile da postojeće mere nisu dovoljne da se virus zaustavi. Zhong Nanshan, glavni savetnik vlade za javno zdravstvo, rekao je državnim medijima da će Guandžou izgraditi centralizovani karantin za sve putnike iz inostranstva.
 
"Balon koji će biti izolovan od ostatka grada"
 
Projekat je brzo započeo, na gradilište je raspoređeno više od 4.000 radnika. Objekat je dovršen početkom septembra, a prošle nedelje stigla su 184 medicinska radnika kako bi se pripremili za službeno otvaranje. 
 
Pred njima je težak posao. Kompleks je zamišljen kao balon koji će biti izolovan od ostatka grada, što znači da će ne samo putnici već i zaposleni biti stavljeni u zatvor. Medicinsko osoblje radiće 28 dana u ustanovi, proći će nedelju dana karantina i još dve nedelje kućnog karantina pre nego što im se dozvoli da izađu u javnost, rekao je jedan zvaničnik za novine "Guangzhou Daily".
 
  • Olga Balzakova 41

    06.10.2021 11:11
    Nikad bolje
    Eh da su naša čelična braća renovirala Dom zdravlja na Limanu, odavno bi penzioneri i svi ostali građani imali gde da se leče. Ovako "Ko čeka nadam se da će i dočekati".
  • Nekoiz(stečajne)mase

    05.10.2021 09:34
    Info
    Ali ali u Čajnoj "zvanicno nema" "virusa koga su stranci doneli" vink vink'
  • Mr. No

    05.10.2021 08:35
    Kuda plovi ovaj brod
    Jedan je*eni nadvožnjak u Novom Sadu, gradiće se više meseci, kako je najavljeno.
    Ni kural 7.0 neće pomoći da se pošalje poruka kako mi to jadno i bedno izvodimo radove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.