U Jerusalimu pronađen toalet star 2.700 godina

Izraelski arheolozi pronašli su drevni toalet u Jerusalimu, koji datira od pre 2.700 godina, kada su privatna kupatila bila luksuz u tom svetom gradu.
U Jerusalimu pronađen toalet star 2.700 godina
Foto: Pixabay
Izraelska uprava za antikvitete je rekla da je toalet uklesan u krečnjaku i da je deo četvorougaone kabine koja je bila deo prostrane vile sa pogledom na ono što je sada jerusalimski Stari grad.
 
Dizajniran je da se na njemu udobno sedi, a ispod je prokopana duboka septička jama.
 
Jakov Biling, koji je rukovodio iskopavanjem, rekao je da je toaletna kabina bila retkost u drevna vremena i da ih je do sada nađeno samo nekoliko.
 
"Samo bogati su mogli da priušte toalete", rekao je Biling i podsetio da je jednom čuveni rabin sugerisao da biti bogat znači pored stola imati toalet.
 
Životinjske kosti i grnčarija su nađene u septičkoj jami, što bi moglo da baci svetlo na životni stil, navike u ishrani ljudi koji su u to vreme živeli i drevne bolesti, rekla je Uprava za antikvitete.
 
Arheolozi su našli kamene kapitele i stubove iz tog perioda i rekli da ima dokaza da su u blizini bili voćnjaci i bašta sa vodenim cvetovima što navodi na zaključak da su oni koji su tu živeli zaista bili dosta bogati.
  • Domeniko

    05.10.2021 22:57
    Zatvorska
    Ćelija u Keniji
  • Bela

    05.10.2021 20:15
    Fotografija
    Ma hajde ! Keramicka toalet solja stara 2700. godina?
    Eee svasta nesto cu procitati!
  • Moš misliti

    05.10.2021 17:47
    Pa šta?
    Svaki drugi toalet u javnim ustanovama Nedođije izgleda kao da je toliko star.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti