Mikroskop Čarlsa Darvina na aukciji u Londonu

Mikroskop koji je Čarls Darvin poklonio svom sinu Leonardu i koji je ostao u porodici skoro 200 godina, naći će se na aukciji u decembru u Londonu, a očekuje se da će dostići cenu do 480.000 dolara.
Instrument je dizajnirao Čarls Guld za firmu Kari oko 1825. godine i jedan je od šest preživelih mikroskopa povezanih sa Darvinom, piše Rojters.
 
Datum njegove proizvodnje poklapa se sa vremenom kada je Darvin proučavao zoofite, organizme poput korala i morske sase.
 
"Prosto je neverovatno kada pogledate kroz mikroskop i vidite mikroskopski svet koji je Darvin video dvadesetih godina 19. veka", rekao je Džejms Hislop, šef odseka za naučne instrumente u aukcijskoj kući Kristi.
 
Hislop je rekao da postoji pismo iz 1858. godine koje je Čarls napisao svom najstarijem sinu u kom kaže da je mladi Leni secirao pod njegovim mikroskopom.
 
"O tata, pamtiću ovo ceo život", rekao je Leni, kako piše u pismu, a ovo se dešavalo neposredno pre nego što je Darvin postao međunarodno poznat 1859. godine kada je objavio svoje revolucionarno delo "O poreklu vrsta", rekao je Hislop.
 
Mikroskop će biti ponuđen u aukcijskoj kući Kristi 15. decembra i procenjuje se od 343.050 do 480.270 dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.