VIDEO: Još jednom za vozače koji ne znaju - kako se vozi u kružnom toku

Kružni tok kod mnogo vozača izaziva nelagodu, posebno kada ima više traka.
VIDEO: Još jednom za vozače koji ne znaju - kako se vozi u kružnom toku
Foto: Pixabay (ilustracija)
Mnogi se pitaju koja je vozna traka prava, odnosno u kojoj treba da budu dok se kreću kroz kružni tok i dok izlaze iz njega. 
 
Vožnja kružnim tokom posebno je stresna za mlade vozače, pa tako u Norveškoj svaki peti vozač mlađi od 40 godina nije siguran koju će traku izabrati u kružnim raskrsnicama, a 15 odsto ne zna kako se propuštaju vozila, pokazuje istraživanje koje je Ipsos proveo za norvešku osiguravajuću kuću Gjensidige.
 
Istovremeno, istraživanje pokazuje da 30 odsto vozača živciraju oni koji odaberu pogrešnu traku u kružnom toku.
 
Video snimak španske policije jasno objašnjava kako treba voziti kružnim tokom s više saobraćajnih traka. Crvena linija i reč Mal ukazuju kako ne treba voziti, a zelena linija i reč Bien upućuje na pravilnu vožnju.
 
  • Sve stručnjaci

    21.10.2021 21:10
    @@Stanoje
    Ne, kružni tok u kojem se "spoljašnja traka koristi samo za prvi izlaz" ne postaje "idealno mesto za brzi protok vozila", već postaje idealno mesto za stvaranje potpunog saobraćajnog kolapsa jer je neki samozvani "stručnjak" odlučio da je dobra ideja da, na primeru novosadskih kružnih raskrsnica, kompletan saobraćaj iz svih pravaca koji se ne isključuje na prvom izlazu natera da iz po dve trake na svakom ulazu se nabije u jednu, unutrašnju traku kružnog toka koja je manje dužine od spoljašnje.
    Zašto ste vi uvereni da je nabijanje kompletnog saobraćaja iz po dve trake na svakom prilazu kružnoj raskrsnici a koji namerava da se isključi na 75% izlaza sve u jednu nakraću traku kružne raskrsnice recept da takva raskrsnica postane "idealno mesto za brzi protok vozila" to samo vi znate, isto kao što samo vi znate kako je moguće da su svi saobraćajni stručnjaci Evrope i sveta glupi a vi jedini pametan.
  • gradjaninX

    21.10.2021 17:03
    Nek ubace 50 vozila u taj kruzni tok koji su animirali pa nek mi pokazu zasto da uvek ne idem spoljasnjom trakom, a ovi sto voze pravilno nek se vrte 2 unutrasnjom sata jer ih niko nece pustiti da se prestorje...Mozda kod njih ima vozaca sa kulturom voznje koji rado propustaju vozila, ja to jos nisam video kod nas. Video sam samo sudare.
  • @Stanoje

    21.10.2021 13:57
    Delom si u pravu, a delom nisi uzeo u obzir, da ako se spoljasnja traka tretira kao dopunska samo za prvi izlaz, to onda upravo postaje takav idealan kruzni tok sa jednom trakom gde se vozila ne susrecu i ne smetaju. To je upravo ono sto tupimo neki od nas stalno, a pola ljudi ne shvata. Sve sto je potrebno nauciti je da se spoljasnja traka koristi samo za prvi izlaz, i kruzni tok postaje idealno mesto za brzi protok vozila, efikasniji od svih drugih oblika raskrsnica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.