VIDEO: Najsuvlja pustinja na svetu ponovo okupana živim bojama cveća

Peščane dine čileanske Atakame ponovo su okupane živim bojama nakon što je poslednjih nedelja niklo cveće u toj najsuvljoj pustinji na svetu.
Takozvana cvetna pustinja privlači domaće i strane posetioce svakog proleća na južnoj hemisferi, preneo je Rojters. Cveće niče u zavisnosti od količine padavina u zimskoj sezoni.
 
"Ovo je prirodna laboratorija, jer vam omogućava da vidite kako promene u količini padavina utiču na raznovrsnost biljaka", rekla je biolog Andrea Loaiza tokom obilaska oblasti.
 
Otporno seme i lukovice mogu preživeti izuzetno suvo vreme u Atakami sve dok ne procvetaju tokom proleća.
 
Đina Arančio, botaničarka sa lokalnog Univerziteta de La Serena, izjavila je da seme i lukovice mogu da prežive više godina i kada nema kiše.
 
Iako je ovo područje zvanično zaštićeno i posetiocima je dozvoljeno da idu samo u određene delove, uobičajeno je videti oštećenja koja nastaju od vozila.
 
Pored toga, prisutna je i opasnost od trgovine biljkama.
 
Biolog Cezar Pizaro rekao je da postoji tendencija da ima sve manje i manje padavina, sa izuzetkom 2007. i 2011. godine.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti