Nedavno otkrivena mumija je 1.000 godina starija nego što se mislilo

Analizom mumije koja je pronađena u grobnici plemića Kuvija, pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balsamovanja 1.000 godine pre nego što se do sada pretpostavljalo.
Nedavno otkrivena mumija je 1.000 godina starija nego što se mislilo
Foto: Pixabay (ilustracija)
Prema novim dokazima, drevni Egipćani izvodili su sofisticirane mumifikacije pokojnika 1.000 godina ranije nego što se mislilo.
 
Utvrđeno je da je očuvana mumija visoko rangiranog plemića po imenu Kuvi, otkrivena 2019. godine, daleko starija nego što se pretpostavljalo, i da je, u stvari, jedna od najstarijih egipatskih mumija otkrivenih do sada.
 
Ova mumija, kako se navodi, potiče iz perioda Starog kraljevstva i to zapravo dokazuje da su tehnike mumifikacije pre nekih 4.000 godina bile veoma napredne.
 
"Ako je ovo zaista mumija iz Starog kraljevstva, biće potrebno da se sve knjige o mumifikaciji i istoriji Starog kraljevstva revidiraju", istakla je profesorka i šefica Katedre za egiptologiju na američkom univerzitetu u Kairu Salima Ikram.
 
Naučnici su do sada, kako navodi profesorka, mislili da je proces mumifikacije u doba Starog kraljevstva bio relativno jednostavan, te da se zasnivao se na principu isušivanja, koji nije uvek bio naročito uspešan. Takođe, upotreba smola je bila mnogo ograničenija u do sada istraženim mumijama iz perioda Starog kraljevstva.
 
"Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspešno balsamovana da više liči na mumije koje su balsamovane hiljadu godina kasnije", napominje profesorka Ikram.
 
Hijeroglifi na grobu otkrili su da se plemić zvao Kuvi, da je bio rođak kraljevske porodice i da je živeo pre više od četiri hiljade godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.