Možete sami da utvrdite kada vam je akumulator u kolima "pri kraju" životnog veka

Jedna od najvažnijih komponenti za funkcionisanje automobila je svakako akumulator, a kako proveriti kada akumulator slabi moglo bi zanimati gotovo svakog vozača.
Možete sami da utvrdite kada vam je akumulator u kolima "pri kraju" životnog veka
Foto: Pixabay
Nivo baterije možete proveriti parkiranjem automobila u mraku ispred zida, isključivanjem motora i uključivanjem kratkih svetala. Ako svetlo nakon kratkog vremena postane tamnije, akumulator slabi, piše HAK Revija.
 
Naravno, akumulator uvek možete da proverite i voltmetrom, ali on nije deo alata i uređaja u svakom prosečnom domaćinstvu.
 
Posebno pripazite i kod zaključevanja vozila, ukoliko zaboravite da ugasite svetla ili ne zaključate vrata, kod nekih modela vozila ostaće vam svetlo u unutrašnjosti.
 
Tehnički savetnik u Hrvatskom autoklubu Marin Morava objašnjava da akumulatori manjeg kapaciteta kod, na primer, benzinskih motora ako prenoće sa uključenim osvetljenjem putničkog prostora mogu da se isprazne do nivoa da idući dan više nije moguće pokrenuti motor, što je zapravo i najčešći problem.
 
Najčešće će ovaj problem obuhvatiti akumulatore vozila koji su stariji od dve godine i zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja smanjen im je kapacitet. 
 
Starija vozila su najčešće opremljena jednom rasvetnom lampicom putničkog prostora od 5W pa do vozila koja imaju tri sekcije osvetljenja u prednjem putničkom delu prostora, a opremljenija vozila mogu imati i osvetljenje zadnje klupe i putničkog prostora, tipa karavanska vozila, što znatno povećava broj lampica pa umesto jedne bude ih pet.
 
Problemi s pokretanjem motora mogu nastupiti već nakon povratka vozilu nakon petog sata rada istih lampica u stanju mirovanja. Ostaće nešto struje u vozilu, ali je to nedovoljno da startujete motor.
 
Ako vozilo nije moguće pokrenuti radi prepoznatljivih simptoma praznog akumulatora preporuka je kontaktirati pomoć na putu i zatražiti stručan savet.
  • Matori

    01.11.2021 06:55
    @ Uroš
    Znači običnim vozačima je dovoljan voltmetar, a serviseri ne mogu to isto bez posebnog instrumenta?
  • Uroš

    30.10.2021 19:39
    @@voltmetrom...
    Da, tačno je da se voltmetrom meri samo napon, ali...
    U tekstu se govori kako da vozači, a ne serviseri, lako utvrde da li je akumulator na izdisaju. Za to je dovoljan voltmetar.
  • Vlada

    30.10.2021 19:14
    Voltmetrom se moze samo proveriti trenutni napon akumulatora a nikako njegovo stanje to jest dali je za zamenu ili ne. To se radi uredjajem koji simulara opterecenje i merenje pada napona pri opterecenju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.