Zaleđena stakla na vozilima ne bi smela da se polivaju mlakom vodom

Mnogi vozači narednih dana susrešće se sa prvim jesenjim mrazom i smrznutim vetrobranskim staklima.
Zaleđena stakla na vozilima ne bi smela da se polivaju mlakom vodom
Foto: Pixabay
Nekima se žuri na posao i to im je veliki problem zbog gubitka vremena.
 
Nemački autoklub (ADAC) upozorava de ne pribegavate brzim rešenjima i da ne odmrzavate stakla vrućom ili mlakom vodom.
 
To vas može koštati napuknuća ili oštećenja stakla, navode oni.
 
Umesto kipuće vode, neki vozači često koriste mlaku ili hladnu vodu. Nadaju se da će izbeći opasnost od pucanja stakla na automobilu. Problem nije rešen ako koristite vodu niže temperature. Umesto toga, bitna je temperaturna razlika između stakla i vode. Kad je spoljašnja temperatura vrlo niska, čak i mlaka voda može da bude opasna za stakla vozila. To je obično 30 do 35 stepeni. Mnogi stručnjaci takođe, zbog istog razloga, ne savetuju ni polivanje hladnom vodom.
 
Kako sprečiti zamrzavanje prozora?
 
Postoje jednostavni načini da sprečite zamrzavanje prozora automobila preko noći. Jednostavno pričvrstite komad folije ili kartonsku kutiju ispod brisača vetrobranskog stakla.
 
Čiste prozore obećava i boca s toplom vodom na centralnoj konzoli, koju ćete staviti pola sata pre polaska ili preko noći. Toplina vode otopiće led ili sprečiti njegovo stvaranje, piše HAK Revija.
  • BV

    30.10.2021 22:24
    Alc
    Razblazite alkohol sa vodom u prskalicu, u topi led u momentu..
  • kuzze detelinara

    30.10.2021 21:00
    strašno
    ...ja već 20 godina radim sve pogrešno. pre 40.god sam stavljao novine preko šajbe, ali od 2000te novine ne kupujem. Topla voda samo. Mada kao da je malo počela da mi rđa karoserija pri vrhu haube. I kod gepeka.
    Pojašnjenje mlađim čitaocima: vozim auto koji se reklamira kao "Das Auto"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.