VIDEO Novo otkriće u Pompeji: Soba otkriva tajne života robova

Arheolozi su iskopali sobu u vili kod Pompeje koja baca novo svetlo na životne uslove robova u tom rimskom gradu kog je uništila erupcija vulkana.
Soba je odlično očuvana, ima tri drvena kreveta i niz drugih predmeta poput amfora, keramičkih vaza i noćne posude.
"Ovo novo važno otkriće obogaćuje naše razumevanje svakodnevice antičkih Pompejaca, posebno klase društva o kojoj se i dalje ne zna puno", rekao je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini.
Po rimskim zakonima robovi su se smatrali imovinom i nisu imali status osobe.
 
Soba za robove pronađena je u blizini ceremonijalne kočije otkrivene ranije ove godine, nedaleko od staja antičke vile, oko 700 metara severno od zidina Pompeje.
 
Arheolozi su na krevetima pronašli drvenu škrinju s metalnim predmetima i predmetima od tkanine koji su mogli biti konjička oprema. Na jednom krevetu pronađena je konstrukcija za vuču kočije.
 
Dva kreveta su duga 1,7, a treći samo 1,4 metra, što pokazuje da je prostorija možda pripadala manjoj porodici robova, navelo je ministarstvo kulture.
 
Soba ima 16 kvadrata i mali prozor na vrhu, a služila je i kao skladište – u ćoškovima je bilo osam amfora.
 
 
Pompeja, smeštena 23 kilometra jugoistočno od Napulja, u trenutku erupcije Vezuva, 24. avgusta 79. godine, bila je dom 13 hiljada ljudi.
 
Arheološki lokalitet otkriven je tek krajem 16. veka.
  • Pekmezije

    10.11.2021 18:35
    ...
    Bolji uslovi nego u Linglongu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.