Krao četiri decenije - osuđen na jedan dan zatvora

Nakon više decenija lopovskog staža, američki kradljivac antikviteta Tomas Gavin imao je samo jedno objašnjenje za pljačke muzeja: voli "da skuplja" stare stvari, prenosi BBC.
Krao četiri decenije - osuđen na jedan dan zatvora
Foto: Pixabay
Gavin (78) je sada osuđen na dan zatvora nakon što je uhvaćen u pokušaju prodaje retke puške iz Američkog rata za nezavisnost. Kada su ga ispitali, priznao je desetine drugih pljački 1960-ih i 1970-ih i izvinio se za nevolje koje je prouzrokovao.
Tužioci su u utorak rekli da je "pravda konačno stigla", četiri decenije kasnije.
U julu je Gavin, stanovnik Potsvila u Pensilvaniji, priznao krivicu za prodaju kulturne baštine ukradene iz muzeja. Gavin je tada priznao da je 1971. iz muzeja "Valley Forge State Park" ukrao staru pušku, koju je majstor oružar izradio 1775.
 
Puška Christian Oerter jedna je od samo dve takve za koje se zna da su preživele s originalnim kremenim mehanizmom koji nosi ime proizvođača, mesto i datum proizvodnje. Vredi više od 175.000 dolara.
 
FBI je pronašao Gavina nakon što je u julu 2018. antikvaru pokušao da proda pušku i druge ukradene predmete.
 
Trgovac je kasnije rekao novinarima da je shvatio da je puška ukradena nakon što je video da se spominje u knjizi iz 1980. koju je napisao stručnjak za stare puške.
 
"Krađa artefakta iz muzeja - bukvalno dela američke istorije - ozbiljan je savezni prekršaj", rekla je američki državni advokat Dženifer Arbitijer Vilijams. "Nakon četiri decenije, pravda je konačno stigla ovog optuženog."
 
Uz dan iza rešetaka, Gavin je osuđen na tri godine života pod nadzorom, uključujući godinu kućnog zatvora, kao i na kaznu od 25.000 dolara i isplatu odštete od 23.385 dolara.
 
Kada ga je u julu FBI ispitao, Gavin je priznao da je ukrao pušku, uz druge puške iz 18. i 19. veka iz muzeja širom države.
 
Sudija je rekao da su mnoge krađe zastarele. 
 
Gavin, sada prikovan za invalidska kolica, izrazio je kajanje.
  • Lepi Mara

    25.11.2021 14:42
    Kod nas bi dobio orden.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.