VIDEO: U Peruu pronađena mumija iz perioda pre Inka

Arheolozi su na obalnom delu Perua pronašli mumiju staru najmanje 800 godina, što znači da je zakopana pre perioda Inka.
Mumificirani ostaci pripadaju pojedincu iz kulture koja se razvila između obale i planina ove južnoameričke zemlje. Mumija, čiji pol još nije identifikovan, otkrivena je u regiji Lima, rekao je u petak arheolog Pieter Van Dalen Luna sa univerziteta San Marcos.
"Glavna karakteristika mumije je da joj je celo telo vezano konopcima i da joj ruke prekrivaju lice, što je verovatno bio deo lokalnog pogrebnog običaja", rekao je Van Dalen Luna, a prenosi "Gardijan".
Mumija je bila unutar podzemne strukture pronađene na periferiji grada Lime. U grobnici su takođe nađeni keramika, ostaci povrća i kameno oruđe.
 
U Peruu se nalaze stotine arheoloških nalazišta iz kultura koje su se razvile pre i posle carstva Inka, koje je dominiralo delom Južne Amerike pre 500 godina.
 
  • Slucaj

    29.11.2021 13:12
    Nisam sigurna da bih volela da me otkopavate. Ni za 800 godina. Da znate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.