U Čileu otkriven neobičan rep dinosaurusa

Čileanski paleontolozi predstavili su zaključke o dinosaurusu otkrivenom pre tri godine u Patagoniji za kojeg su rekli da ima vrlo neobičan rep, koji je zbunio naučnike.
Ostaci Stegourosa elengassena otkriveni su tokom iskopavanja 2018. na Cerro Guidu, lokaciji za koju se zna da sadrži brojne fosile. Naučni tim tada je verovao da ima posla s već poznatom vrstom dinosaurusa sve dok nisu ispitali njegov rep.
"To je bilo glavno iznenađenje. Ova struktura je apsolutno neverovatna. Rep je bio prekriven sa sedam pari osteodermi stvarajući oružje apsolutno drugačije od svega što poznajemo kod bilo kojeg dinosaurusa", rekao je Aleksander Vargas, jedan od paleontologa tokom predstavljanja otkrića na univerziteta u Čileu.
"Otkrivanje nove vrste oružja na repu oklopljenog dinosaura bilo je veliko iznenađenje za naš tim. Kada mislite da ste otkrili novu vrstu oklopljenog dinosaura, ne očekujete da ćete pronaći morfologiju toliko različitu od već poznatih", kazao je Serđo Soto, još jedan član tima.
 
Osteodermi, strukture koštanih plakova smeštenih u dermalnim slojevima kože, bili su poravnati s obe strane repa okrenute ka spolja, što ga čini nalik velikoj paprati, smrtonosnim ako se s njim maše.
 
Paleontolozi su otkrili 80 odsto kostura dinosaurusa i procenjuju da je životinja živela na tom području pre 71 do 74,9 miliona godina. Dinosaurus je bio dugačak oko dva metra, težak 150 kilograma i bio je biljožder.
 
Prema naučnicima, koji su svoje istraživanje objavili u časopisu "Nature", životinja bi mogla predstavljati dosad nepoznatu lozu oklopljenog dinosaurusa koji nikada nije viđen na južnoj hemisferi, ali je već identifikovan na severnom delu kontinenta.
 
"Ne znamo zašto je (rep) evoluirao. Znamo da unutar grupa oklopljenih dinosaurusa izgleda da postoji tendencija nezavisnog razvoja različitih odbrambenih mehanizama temeljenih na osteodermi", rekao je Soto.
 
Područje Cerro Guido, u dolini Las Chinas 3.000 kilometara južno od Santijaga, proteže se na 15 kilometara. Različite stene sadrže brojne fosile. Nalazi sa ove lokacije omogućili su naučnicima da pretpostave da su današnja Amerika i Antarktik bili međusobno blizu pre milion godina.
 
"Postoje jaki dokazi da postoji biogeografska veza s drugim delovima planete, u ovom slučaju Antarktikom i Australijom, jer tu imamo dva oklopljena dinosaurusa blisko srodna stegosaurisma", zaključio je Soto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.