VIDEO: Dve tijare Napoleonove žene Žozefine prodate za 800.000 dolara

Dve tijare za koje se veruje da su pripadale Žozefini Bonaparte, prvoj ženi francuskog cara Napoleona, prodate su na aukciji za 576.000 funti (763.000 dolara).
Aukcija je održana u utorak u aukcijskoj kući "Sotbi" u Londonu, a prodajna cena je premašila prvobitnu najvišu procenjenu cenu od 500.000 funti (662.000 dolara), prenosi CNN.
Jedna tijara je zlatna, sa detaljima od plavog emajla i živopisnim crvenim gravurama od karneola sa klasičnim portretima.
Dijadema je ponuđena kao deo kompleta nakita, uz odgovarajuće minđuše, ukras za kaiš i češalj.
 
Druga tijara, od zlata i emajla, sadrži portrete starogrčkih božanstava Zevsa, Dionisa, Meduze, Pana i Geje u ahatu i jaspisu.
 
 
Londonski "Muzej Viktorije i Alberta", koji je ranije držao ovaj predmet na pozajmici, zaključio je da je to verovatno bio poklon Napoleonove sestre Karolin Mira.
 
Carica, poznata i kao Žozefina de Boarne zbog svog prvog braka sa plemićem i armijskim generalom Aleksandrom de Boarneom, predmet je kontinuirane fascinacije poslednjih decenija.
 
Napoleonova ljubavna pisma upućena njoj poznata su po svojoj strasti, a ona je prikazana kao pametna zavodnica koja se na kraju odrekla braka kada caru nije uspela da podari naslednika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti