Nova biljna vrsta, prva otkrivena u novoj godini, dobila ime po Leonardu Dikapriju

Zimzeleno drvo koje potiče iz tropske šume Ebo u Kamerunu dobilo je naučni naziv "Uvariopsis dikaprio" (Uvariopsis dicaprio) i prva je nova biljna vrsta koja je opisana 2022. godine.

Dobila je zvanični naziv Uvariopsis dikaprio u čast glumca Leonarda Dikaprija.

Ova biljka je dodata na listu najneobičnijih i specifičnih biljaka koje su naučnici imenovali u poslednjih 12 meseci, prenosi RTS.

Martin Čik iz Kraljevske botaničke bašte u Velikoj Britaniji i njegove kolege – uključujući istraživače iz Nacionalnog herbarijuma Kameruna i Univerziteta Jaunde I – analizirali su fotografije i primerke drveta koje se nalazi u tropskoj šumi Ebo u Kamerunu.
 
Utvrdili su da ranije nije bilo poznato nauci, a čini se da ga ne poznaju i lokalne zajednice. Tim je ovu vrstu nazvao po glumcu i aktivisti za zaštitu životne sredine Leonardu Dikapriju zbog njegovog zalaganja u kampanji zaštite šume Ebo od seče.
 
Drvo je visoko oko četiri metra, a može se prepoznati po karakterističnim i živopisnim sjajnim žuto-zelenim cvetovima koji rastu iz debla.
 
U bliskoj je vezi sa drvetom ilang-ilang (Cananga odorata) koje je poreklom iz Indije, jugoistočne Azije, Filipina, Indonezije i Australije.
 
"Ovo je biljka koja prosto mami botaničara. Tako je spektakularna", navodi Martin Čik.
 
Trenutno je otkriveno manje od 50 pojedinačnih stabala i sva su ograničena na jednu, nezaštićenu oblast Ebo šume. Kao rezultat toga, U. dikaprio se smatra kritično ugroženom vrstom.
 
Tokom protekle godine bilo je i mnogo drugih novoimenovanih biljnih vrsta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.