VIDEO: Zlatne ribice naučile da upravljaju vozilom u neobičnom eksperimentu

Izraelski naučnici konstruisali su akvarijum na točkovima koji se pokreće reagujući na pokrete zlatne ribice.
Iako zvuči kao nešto proizašlo iz glave kakvog dečjeg pripovedača, u pitanju je stvarni naučni eksperiment prema kojem ribice imaju sposobnost upravljanja vozilom.
Šest zlatnih ribica koje su učestvovale u eksperimentu pokazale su da mogu da upravljaju robotskim vozilom i kreću se kopnom gde god žele, prenosi "Gardijan". Iza eksperimenta stoji Shachar Givon sa Univerziteta Ben Gurion Negev, a njena studija objavljena je u časopisu "Behavioural Brain Research".
"Volimo nove izazove, kako za nas, tako i za naše ribice. Ideja da bi riba mogla da se kreće kopnom zvučala je suludo, ali je upravo to vrsta izazova kakve priželjkujemo. Pokazalo se da to ipak nije nemoguće postići", rekla je naučnica.
 
Istraživanje, stručno nazvano istraživanjem metodologije prenosa domena, imalo je za cilj da utvrdi može li određena vrsta, u ovom slučaju zlatna ribica, funkcionalno obavljati određene aktivnosti van svog prirodnog habitusa. Za inspiraciju su im poslužili ranije objavljeni radovi gde su glodari i psi podučavani da upravljaju vozilima.
 
Sposobnost preživljavanja univerzalna je svim vrstama
 
Istraživački tim koji je predvodio profesor Ronen Segev najpre je konstruisao akvarijum na točkovima koji se pokreće reagujući na pokrete ribice, a zatim su počeli da uče ribice kako da voze baš kao što bi učili čoveka da vozi automobil ili bicikl. Bilo je ključno povezati ribicu s vozilom da bi shvatila da njeni pokreti upravljaju. U prostoriju su postavili ružičastu metu, a kada bi se ribica dovezla do nje, dobila bi hranu. Njene pokrete beležila je i "prevodila" kamera postavljena na vrh vozila. Kako bi se ribica kretala, tako bi kamera komunicirala s vozilom i navodila ga.
 
Trening je urodio plodom, a ribica je uspela da dođe do cilja s više startnih pozicija. Zanimljivo je da su to uspele čak i kada su pred njih postavljene prepreke poput zidova ili lažnih ciljeva. Neke od njih šest posebno su oduševile naučnike.
 
"Gospodin Darsi i Gospodin Bingli, imenovani po likovima iz Ponosa i predrasuda, bili su jako dobri, prave su zvezde", rekla je Givon.
 
Iako su i ranije studije već pokazale da su ribe odlični navigatori u svom prirodnom okruženju, autori ovog istraživanja ističu kako je sada jasno dokazano da je sposobnost navigacije u potrazi za hranom ili sigurnim utočištem, odnosno s ciljem preživljavanja, univerzalna svim vrstama, bez obzira na okruženje u kojem se nalaze.
 

Teme

riba
  • Dragan

    10.01.2022 08:57
    Ah
    Ja sam imao dve zlatne ribice .Bile su pitome mogli ste ih u vodi milosti,čim vas vide idu na površinu,voleli su čapkati svoji ustima po prstima. Mogli ste ribice bukvalno rukama iz vode izvaditi kad menjate vodu pa staviti u drugu vodu.Inače imaju i pluća i škrge.Iznad usta imaju sitne otvore tj nos.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.