Napravili mehurić od sapunice koji nije pukao više od godinu dana

Istraživači sa Univerziteta u Lilu smislili su način kako da produže inače kratkotrajan život mehurića od sapunice i objavili da njihov balon nije pukao 465 dana.
Napravili mehurić od sapunice koji nije pukao više od godinu dana
Foto: Pixabay (ilustracija)
Fizičari sa Univerziteta u Lilu objavili su svoje rezultate u časopisu Physical Review Fluids i naveli kako su produžili krhki životni vek jednog mehurića.
 
Prema autorima studije, tipičan mehur od sapunice traje samo nekoliko trenutaka pre nego što pukne što zbog drenaže izazvane gravitacijom i/ili isparavanja tečnosti.
U svojim eksperimentima, tim je proučavao tri različite vrste mehurića: tradicionalne mehuriće od sapuna, mehure nastale na bazi vode i gasa, kao i mehuriće na bazi glicerola.
 
Pratili su mehuriće koristeći vagu i kameru. 
 
Kao što se i očekivalo, mehurići od sapuna živeli su oko minut pre nego što su pucali, dok su oni na bazi vode i gasa trajali malo duže i pucali u perodu od 6 do 60 minuta. Sa dovoljno visokom koncentracijom glicerola, vodeno-glicerolski mehuri su ostali netaknuti znatno duže, a najdugovečniji je preživeo 465 dana.
Istraživači ističu da dugovečnost ovog mehura od vode i glicerola potiče upravo od stabilizacijskih efekata koje ima glicerol, jedinjenje koje se inače koristi kao dodatak u proizvodnji hrane i lekova.
 
"Glicerol ima jak higroskopski efekat i poznato je da apsorbuje i vodu iz vazduha. Smatramo da ova apsorpcija vode kompenzuje isparljivost, dok prisustvo čestica glicerola onemogućava da voda iscuri iz mehura, što inače uzrokuje njihovo pucanje", dodaju istraživači.
 
Uprkos tome što bi postignuća francuskih fizičara nekima mogla da izgledaju kao potpuno nepotrebna, profesor matematike sa Univerziteta u Njujorku, Leif Ristrof, ističe da ovi rezultati mogu imati vrlo značajnu praktičnu primenu.
 
Ristrof, koji je specijalizovan za dinamiku fluida i proučava nauku o mehurićima, rekao je da veliki broj istraživača u medicini, kao i ostalim proizvodnim delatnostima nastoje da saznaju što više o načinima borbe protiv isparavanja.
  • Milos

    24.01.2022 13:11
    Nije to nista
    Ovi iz sns naduvali balon već 10 godina i još ne puca! Svetski rekord.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.