"Engrova violina" Mana Reja mogla bi da postane najskuplja fotografija

Čuvena fotografija "Le Violon d'Ingres" (Engrova violina) autora Mana Reja mogla bi da uđe u istoriju kao najskuplja fotografija koja je ikada prodata na aukciji.
Očekuje se da će originalni otisak ovog remek-dela, koji se ujedno smatra i najpoznatijim delom Mana Reja, na aukciji kuće "Kristi" u maju dostići cenu između 5 i 7 miliona dolara.
 
Crno-bela fotografija, koju je 1924. godine snimio američki avangardni fotograf, režiser, slikar i vajar, pretvara nago žensko telo u violinu. Prvi put je objavljena u nadrealističkom časopisu "La Revolution Surealiste" iste godine kada je i nastala.
Fotografiju je od umetnika 1962. kupio njujorški bračni par Rozalind i Melvin Džejkobs, iz čije kolekcije sada i ide na aukciju zajedno sa drugim umetničkim predmetima koje su skupljali decenijama.
 
Aktuelni rekord za fotografiju koja je prodata na aukciji drži "Rhine II" Andreasa Gurskog, koju je "Kristi" prodao za 4,3 miliona dolara 2011. godine.
Osim "Engrove violine", Rej je uradio seriju fotografija na kojima su glavni motivi žena, lepota i senzualnost njenog tela, kao što su "Poljubac" i "Suze".
 
Rođen kao Emanuel Radnicki (1890-1976), ovaj umetnik je dao značajan doprinos dadaističkom i nadrealističkom pokretu.
 
Za više od 20 godina provedenih u Parizu, Men Rej je napravio revoluciju u fotografskoj umetnosti. Mnoge poznate ličnosti našle su se na njegovim fotografijama: Džejms Džojs, Gertruda Stajn, Žan Kokto, Bridžet Bejt Tičenor i Antonen Arto, a umentica Meret Openhajm mu je naga pozirala za seriju nadrealističkih fotografija.
 
Sa asistentkinjom i ljubavnicom Li Miler, Rej otkriva postupak solarizacije fotografije. Izmislio je i fotografsku tehniku koja koristi fotograme, a koju je dadaista Tristan Cara nazvao rejografija.
 
Prva velika retrospektivna izložba fotografija Mana Reja organizovana je tek 2013. u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.