FOTO: Kao da nisu dovoljne zelene i smeđe - pojavila se crvena smrdibuba

Društvenim mrežama širi se fotografija u narodu odavno omražene smrdibube koja je crveno-narandžaste boje.
FOTO: Kao da nisu dovoljne zelene i smeđe - pojavila se crvena smrdibuba
Foto: Pixabay (ilustracija)
Odmah su usledile spekulacije - od toga da je reč o nekoj mutaciji prouzrokovanoj davnim bombardovanjem naše zemlje, preko upozorenja da je izuzetno otrovna, do toga da je dospela iz Černobilja bežeći od rata, piše Blic.
To demantuje doc. dr Miloš Petrović sa Departmana za Fitomedicinu i zaštitu životne sredine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koji je kroz smeh rekao da ništa od toga nije istina, pogotovo ne da je stigla iz Černobilja.
"Istina je da je ova forma relativno retka, a sama vrsta na našu veliku žalost nije retka i spada u grupu opasnih polifagnih štetočina u poljoprivredi. Vrsta na fotografiji koja se širi mrežama je Nezara viridula (L.) kod nas poznata i kao zelena povrtna stenica. Stenica se kod nas prvi put pojavila 2008. godine, a 2011. godine su primećene prve ekonomski značajne štete na gajenim usevima (soja i paradajz)", priča dr Petrović.
 
 
On dalje objašnjava da crvena nije jedina boja u kojoj možete zateći ove omražene insekte.
 
"Ova vrsta ima devet formi boja, što se stručno naziva polimorfizam. Jedinka sa slike pripada formi aurantiaca te joj je pun naziv Nezara viridula f. aurantiaca. Ova forma se smatra izuzetno retkom. U Japanu se npr. nalazi jedna individua na 5.000 zelenih individua a kod nas se najčešće može pronaći u rano proleće ili kasnu jesen kada ljudi u svojim domovima prilikom velikog prolećnog spremanja bašta, špajzeva i šupa pronalaze mesta gde su stenice prezimile u grupama a u oči im upadne i ova naizgled čudna, ali zaista lepa i interesantna jedinka, opet naglašavam, vrste koja je u našoj državi opasna štetočina velikog broja gajenih biljaka. Najveće štete pravi u proizvodnji paradajza, paprike, soje, u poslednje vreme i maka i drugih gajenih biljaka", objašnjava dr Petrović.
 
Dr Petrović jasno podvlači da građani ne treba da dižu paniku, niti razvijaju teorije zavere jer je ovakva pojava potpuno normalna u prirodi, ta da buba može da šteti samo biljkama, ne i čoveku.
  • w/e

    27.03.2022 04:54
    Brake cleaner
    Odmascivac za kocnice ih ubija iste sekunde.
  • A

    25.03.2022 15:54
    Provereno
    Provereno, svež bosiljak (u saksiji ili posađen kao bilo koja druga biljka u bašti). Ne podnose ga. Ja već nekoliko godina imam jedan u kući i nekoliko u bašti i ni jedna smrdibuba ne prilazi.
    Pre toga su mi uništavale kompletan zasad paradajza, paprike i plavog patlidžana.
  • Buba mara

    25.03.2022 08:19
    organizacija
    Kako se ove bude organizuju? Da li stvaraju klanove po boji? Bilo bi dobro da se dve boje međusobno ne podnose, pa neka se međusobno i istrebe... zlo je ako im boja nije prepreka (kao kod ljudi!) da se udružuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.