Najstariji aktivni vozač u Srbiji morao da se odrekne volana u 95. godini, nije mu produžena vozačka

Tikomir Bešević iz Ivanjice sa svoje 94 godine najstariji je aktivni vozač u Srbiji. Ipak, iako i dalje vitalan i spretan morao je ključeve svog "mercedesa" da okači o klin.
Najstariji aktivni vozač u Srbiji morao da se odrekne volana u 95. godini, nije mu produžena vozačka
Foto: Pixabay
Kako piše agencija Rina, nakon isteka vozačke dozvole, sada na polovini desete decenije ona mu više nije produžena. Iza njega je više od 70 godina vozačkog staža i na hiljade pređenih kilometara, a njegovo ime kao vozača svakako će ostati upamćeno ne samo u Ivanjici već u čitavoj državi.
"Sad će drugi da me voze ili da idem peške. Mada, u ovim godinama i nemam neku potrebu za dalekim relacijama. Od kuće do moje kafane, do prodavnice i do lekara i to je to", kaže Tihomir Bešević za Rinu.
Ovaj Ivanjičanin najbolji je dokaz da su godine samo broj na papiru i da je stanje duha zapravo najbitnije. Dok je bio mlađi bez problema je vozio do Turske, Italije, Nemačke i Austrije, a tokom svog višedecenijskog vozačkog staža ostao je, kako kaže, veran samo kralju automobila - "mercedesu".
 
"Tih davnih četrdesetih kad sam krenuo da vozim, prvo sam kupio 'pežoa', a posle 'mercedesa'. Od kad sam prvi put seo u njega, proizvođača više nisam menjao. Za mene je 'mercedes' neprikosnoven", rekao je Bešević.
 
On dodaje da je oprez najbitniji u saobraćaju bez obzira koliko godina imate.
 
"Voziti prema ograničenjima i ne biti bahat u saobraćaju, voditi računa o sebi, ali i poštovati druge učesnike. To čini dobrog vozača", naglašava ovaj Ivanjičanin.
 
U Ivanjici svi dobro znaju Tikomira i njegov beli 'mercedes', a mnogi od njih su se sa njim i provozali.
 
"Tika je odličan vozač, pažljiv i poštuje propise. Kad ga ja vozim uvek mi suflira da usporim, čim malo jače stanem na gas. To je valjda ta stara škola", rekao je Tikomirov prijatelj Aco.
 
I dok neki njegovi vršnjaci ne mogu ni da ustanu iz kreveta, ovaj Ivanjičanin, spretan i okretan, srušio je sve predrasude o starosti. Meštani i komšije kažu da je Tika takav vozač, da bi bez problema mogao da vozi i do 100 godine, ali zakon je ipak rekao - ne.
  • dardanel

    01.04.2022 21:46
    Uveliko gazim devetu deceniju i odlično vozim. Čak mislim da sam bolji vozač od njih 95%. Kada sam sam u vozilu onda sam malo oštriji, ali kada imam bilo kog saputnika onda vozim sa velikom pažnjom.
  • Dragan

    01.04.2022 08:02
    Ah
    Znam čoveka joji je položio vozački sedamdesetih i nikad nije vozio tj uvek išao biciklom ili motorom.Ostario,slabo vidi (mi mu popunjavamo neke ovrasce jer ne vidi) i kad je navršio 60g pre dve godine kupio kola i vozi.
  • Mamislav Tatić

    30.03.2022 22:53
    ...
    Svima preko 50 godina oduzeti vozačku, pravo glasa, zavrnuti slavine pa vodu da toči samo na javnim bunarima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.