Umetnik Džef Kuns šalje svoje skulpture na Mesec

Američki pop art umetnik Džef Kuns najavio je novi projekat u sklopu kojeg će izraditi seriju minijaturnih skulptura povezanih s različitim NFT-ovima (nezamenjivi tokeni).
Zatim planira da ih pošalje na Mesec.
Skulpture s pripadajućim jedinstvenim digitalnim NFT-om iz projekta pod nazivom "Džef Kuns: Mesečeve faze", biće lansirane u svemir sa svemirske stanice "JF Kennedy" u Kejp Kanaveralu pred kraj godine, objavila je galerija "Pace" koja zastupa umetnika.
Skulpture će na Mesec biti lansirane u svemirskom vozilu "Nova-C Lunar Lander" koje je dizajnirala kompanija "Intuitive Machines", a biće postavljene na području Mesečevo more. Tamo će biti "izložene" u prozirnim kockama, a na Mesecu će ostati zauvek.
 
Zanimljivo je da će to biti prva autorizovana umetnička dela na površini Meseca.
 
Nezamenjivi tokeni (Non-Fungible Tokens) će biti prodati, a prihod će biti doniran udruženju Lekari bez granica.
 
Kuns je rekao da mu je cilj da stvori "istorijsko značajan NFT projekat" i pojasnio je da istraživanje svemira "predstavlja neograničeni potencijal za čovečanstvo".
 
Projektom se obeležava 50. godišnjica sletanja Apola 17, poslednje misije na Mesec s ljudskom posadom.
 
"Istraživanja svemira omogućila su nam perspektivu nadilaženja svetovnih ograničenja", rekao je Kuns, u svetu najpoznatiji po ogromnim metalnim skulpturama poput "Psa balona" i one pod nazivom "Zec", koja mu je donela titulu najskupljeg živog umetnika, pošto je 2019. na aukciji kuće Kristi prodata za čak 91 milion dolara.
 
Nova tehnologija NFT-a (Non-Fungible Tokens) postala je glavna "roba" na međunarodnoj umetničkoj sceni. Nezamenjivi tokeni su obično namenjeni pružanju digitalnih potvrda o autentičnosti. Dokazuju vlasništvo nad nekim virtuelnim predmetom poput mima, digitalnog umetničkog dela ili tvita.
 
Premda može postojati neograničen broj identičnih kopija nekog predmeta, samo se jedan NFT može smatrati originalom i stoga može imati samo jednog vlasnika.
  • Ranko

    07.04.2022 11:40
    Ovo je ipak previše.
  • Slucaj

    04.04.2022 20:10
    Zagadjuju i svemir. Ima li kraja ljudskoj gluposti? I umetnosti u danasnjoj umetnosti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.