Ime poznate slike "Ruske plesačice" promenjeno u "Ukrajinske plesačice"

Londonska Nacionalna galerija promenila je naziv slike Edgara Dega, dotad poznate pod imenom Ruske plesačice, u Ukrajinske plesačice, objavio je muzej.
Nacionalna galerija objašnjava da novo "ime bolje odražava sadržaj dela". 
Slika koja se odsad naziva Ukrajinske plesačice, delo francuskog slikara Edgara Dega (1834.-1917) iz perioda impresionizma, prikazuje plesačice s plavo-žutim trakama upletenim u kosu, što odgovara bojama ukrajinske zastave.
"Gotovo je sigurno da su te plesačice Ukrajinke pre nego Ruskinje", piše muzej u opisu na svojoj stranici. 
 
"Otkako je Rusija izvela invaziju na Ukrajinu, ne prestajem da mislim na tu sliku. Na činjenicu da te plesačice nisu Ruskinje i nisu to nikada bile. Rusija/Rusi prisvajali su i prisvajaju brojne elemente ukrajinske kulture", napisala je na Instagramu Tanja Kolotuša, Ukrajinka s londonskom adresom koja je muzeju sugerisala promenu imena.
 
Sutradan je muzej odgovorio da je promenio naziv slike.
 
"Važno je pronaći našu kulturnu baštinu i ispravno je imenovati", rekla je Kolotuša. 
 
Ruska invazija je "takođe napad na kulturu", dodala je.
  • Nikola

    09.04.2022 11:20
    *
    Vi niste normalni.
  • Nina

    09.04.2022 08:11
    Jedino sto su Englezi uradili posteno za vecinu eksponata jeste
    da su ucestvovali njohovi arheolozi u iskopavanju.
    Ina e ne bi bilo toliko zahteva za vracanje....
    I sto se lord Bajron borio na strani Grka protiv Turaka a Englezi.....
    Procitajte!
  • @ V

    06.04.2022 17:36
    ?
    Ti se sećeš-čega se ti sećaš???? Nemoj se samo ti, leba da se sećaš, jer pojma nemaš –Za tvoju informaciju Englezi su skroz legalno kupili od tadašnje LEGITIMNE vlasti u Grčkoj. Sad što je to slučajno bila Otomanska imperija to je isključivo grčki problem. Ista stvar je i sa Egiptom, samo kolko se sećam nisu bili Turci, nego neki ko sada ovaj kod nas što je umislio da je vrhovni faraon…a što se slike tiče, legalno je nabavljena bez ikakvog imena, sada je tamo gde jeste I može da se zove kako god ovi hoće ako ti se ne sviđa možeš se požaliti upravi vodovoda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva