Nakon 50 godina: "Panini" ukida albume sa sličicama fudbalera

Kompanija "Panini" nakon pet decenija ukida čuvene albume sa sličicama fudbalera.
Kako najavljuju iz "Paninija", albumi sa sličicama biće ukinuti pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine.
Prvi album sa sličicama fudbalera pušten je u prodaju pred Svetsko prvenstvo u Italiji 1970. godine, a osam godina kasnije povodom Prvenstva sveta u Argentini 1978. usledila je premijera puštanja u prodaju širom sveta.
Od tada "Paninijev" album stekao je kultni status, i u mnogim zemljama sveta, pred velika prvenstva razmenjuju se sličice, i to u okviru većih okupljanja razmenjivača sličica, kao što se to tradicionalno organizuje u Beogradu kod hotela "Moskva".
 
 
Rekordan broj prodatih sličica Panini ostvario je 2006. povodom Svetskog prvenstva u Nemačkoj, kada je prodato 800 miliona sličica.
 
Upravo pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. Panini ukida štampanje albuma i sličica, ali će posao preuzeti američki koncern "Tops", koji je otkupio prava za taj turnir, kao i Ligu Nacija i prvenstvo Evrope za žene 2025.
  • Dragan

    08.04.2022 20:16
    Ah
    Ja omam te albumevali imam od njih i sličice fimske serije na tv UFO,zatim o istraživanju kosmosa,pa sa olimpijskuh igara.Slike su svake gidine bile sve kvalitetnije sa relhefnim slikama.Prvog albuma se sećam da je bio sličice iz nemački jugoslovenskig filma Vinetu negde početkom sedamdesetih lad je serija išla na tv.
  • dijasporac

    06.04.2022 18:08
    @Matorac
    U pravu si da je svetsko fudbalsko prvenstvo 1974 bilo u Nemackoj ali ovde se pise o prvenstvu iz 1970 u Italiji - sto je pogresno, to prvenstvo je bilo u Meksiku (ne znam kako neko moze pri pisanju teksta da napravi takvu gresku).

    Ja sam svoj prvi album imao te 1974, te godine smo u predskolskoj nas nekoliko skupljali te slicice po ugledu na stariju bracu (ili oceve, hehe). Dobijao sam duplikate od mog starijeg brata i toliko sam zeleo da imam svoj album da mi ga je baba na kraju kupila jer roditelji nisu hteli. Odvojila je od svoje penzije i sacekao me album po povratku iz predskolske - i dana danas pamtim, to je jedan od najsrecnijih trenutaka u mom zivotu, uzbudjenje klinca od 6 godina koji je dobio nesto na sta se nenormalno lozio njegov stariji brat.
    Slicice sam skupljao mislim jos do orvenstva u Spaniji '82, posle sam se "prebacio" na devojcice :)
  • U Beogradu

    06.04.2022 16:38
    Moš' misliti
    A u Katoličkoj porti?! Pa to je poseban događaj, tradicija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti