Naučnici otkrili groblje praistorijskih letećih gmizavaca u čileanskoj pustinji

Naučnici u Čileu objavili su kako su otkrili retko nalazište s dobro očuvanim kostima praistorijskih letećih gmizavaca koji su lutali pustinjom Atakamom u andskoj zemlji pre više od 100 miliona godina
Naučnici otkrili groblje praistorijskih letećih gmizavaca u čileanskoj pustinji
Foto: Pixabay
Kosti pripadaju pterosaurusima, utvrdili su naučnici, letećim stvorenjima koja su živela uz dinosauruse i imala veliki raspon krila. Hranili su se filtriranjem vode kroz duge tanke zube, slično kao flamingo.
Grupa naučnika, predvođena Džonatanom Alarkonom, naučnikom na čileanskom univerzitetu, godinama je tragala za pterosaurusima, ali ovo otkriće nadmašilo je njihove nade.
"Ovo ima globalnu važnost jer su ovakvi nalazi relativno retki. Gotovo svuda u svetu pronađeni ostaci pterosaurusa su pojedinačni", rekao je Alarkon.
 
 
Otkriće ovog retkog groblja omogućiće naučnicima da proučavaju navike pterosaurusa, a ne samo njegovu anatomiju, rekao je.
 
"Mogli bismo da utvrdimo kako su sastavljane zajednice tih životinja, jesu li odgajale svoj podmladak ili ne", dodao je.
 
Još jedno neočekivano iznenađenje bilo je koliko su dobro očuvane kosti koje su otkrili naučnici.
 
"Većina pronađenih kostiju pterosaurusa je spljoštena, slomljena. Uprkos tome, uspeli smo da na ovom lokalitetu pronađemo sačuvane trodimenzionalne kosti", rekao je Dejvid Rubilar, upravnik paleontologije u čileanskom Muzeju nacionalne istorije.
 
 
To znatno pomaže naučnicima da bolje razumeju anatomiju pterosaurusa.
 
Lokalitet s otkrićima smešten je 65 km od drugog mesta gde su pronađeni ostali ostaci pterosaurusa. Ovo otkriće ide u prilog hipoteze naučnika da su pterosaurusi nekada bili široko rasprostranjeni u severnom Čileu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti