Istraživanje otkrilo uz koju muziku hirurzi rade brže i preciznije

Istraživanje o uticaju muzike na performans hirurga, koje je objavljeno u medicinskom časopisu "Langenbeck's Archives of Surgery", otkrilo je jednu zanimljivu činjenicu...
Istraživanje otkrilo uz koju muziku hirurzi rade brže i preciznije
Foto: Pixabay
Hirurzi koji su slušali rok zahvate su izvodili brže, dok im povećanje brzine uopšte nije uticalo na preciznost. Zapravo, i ona je zabeležila mali porast od pet odsto.ž
Hirurzi koji su slušali hitove grupe AC/DC, tačnije Highway to Hell i T.N.T, smanjili su vreme potrebno za "precizno rezanje" sa 236 na 139 sekundi, a oni koji su slušali hitove Bitlsa "Hey Jude" i "Let It Be" bili su 50 odsto brži nego pre. Doduše, u istraživanju je istaknuto da se to ubrzanje gubi ako se pesme Bitlsa puštaju glasno.
Prema rečima naučnika Kuija Janga sa univerziteta u Hajdelbergu, muzika visoke ritmičnosti svojim tempom poboljšava performans hirurga. Napomenuo je i kako popularne rok pesme ublažavaju stres, opuštaju mišiće, a u nekim slučajevima i snižavaju krvni pritisak.
 
Istraživanje se sprovodilo na hirurzima koji su tek završili specijalizaciju, a muzika im je puštana dok su izvodili laparoskopske zahvate u predelu abdomena i karlice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti