Minijaturna knjiga pesama mlade Šarlote Bronte na aukciji

Minijaturna knjiga pesama, koje je napisala 13-godišnja Šarlota Bronte, predstavljena je u Njujorku nakon što je bila skrivena od javnosti više od veka.
Knjižica, manja od karte za igranje, s 15 stranica, zbirka je deset neobjavljenih pesama iz 1829. godine.
 
Pod naslovom "Knjiga rima Šarlote Bronte, koju niko ne prodaje, a štampala je sama", ručno je ušivena u smeđe papirne korice.
To je poslednje od dvadesetak minijaturnih dela koje je stvorila autorka "Džejn Ejr" za koja se zna da su u privatnom vlasništvu.
 
Knjiga nije viđena u javnosti od novembra 1916. godine, kada je prodata na aukciji u Njujorku za 520 dolara.
Sada je na prodaju na međunarodnom sajmu starih knjiga u Njujorku s početnom cenom od 1,25 miliona dolara.
 
Knjižara James Cummins Bookseller iz Njujorka prodaje "Knjigu rima" u partnerstvu s londonskom firmom za retke knjige Maggs Bros.
 
Sajam je otvoren u četvrtak i traje do nedelje.
 
Postojanje rukom pisane "Knjige rima" odavno je poznato stručnjacima, budući da se spominje u biografiji Bronte koju je napisala Elizabet Gaskel 1857. godine.
 
No, same pesme, čiji naslovi uključuju "Lepota prirode", "Pesme prognanika" i "Videti ruševine vavilonske kule" nikada nisu objavljene.
 
Odgajane u relativnoj izolaciji u selu u Jorkširu u Engleskoj, Bronte i njene mlađe sestre Emili i Ana zabavljale su se izmišljajući zamršene priče smeštene u imaginarni svet.
 
Njihova je mašta iznedrila romane hvaljene kao klasike engleske književnosti, uključujući Šarlotinu "Džejn Ejr", Emiline "Orkanske visove" i Aninu "Stanarku napuštene kuće". Kao i mnoge spisateljice tog vremena, izvorno su objavljivale svoja dela pod muškim pseudonimima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.