Komplet stranica prve verzije knjige o Hariju Poteru prodat za 37.500 funti

Jedini poznati preživeli komplet stranica prve verzije knjige Džoane Rouling "Hari Poter i kamen mudraca", štampanih za potrebe recenzije, prodat je za 37.500 funti.
Komplet stranica prve verzije knjige o Hariju Poteru prodat za 37.500 funti
Foto: Pixabay

Nikad dosad viđeni neispravljeni papiri verzija su knjige koja je poslata pre završne lekture i sastoji se od 224 numerisane stranice na 109 listova.

Komplet je prodat za skoro duplo veću pretprodajnu procenu od 20.000 funti, nakon što je privatni kolekcionar koji je telefonom licitirao iz inostranstva pobedio na žestokom tenderu.

Taj primerak knjige poslala je u februaru 1997. Rosamund Voker, menadžer marketinga dečijih knjiga u Blumsberiju Fioni Voters, recenzentu dečijih knjiga.
 
U propratnom pismu, Voker je napisala: "Draga Fiona, 'Hari Poter i kamen mudraca' Džoane Rouling. Priložila sam rukopis kao što sam obećala... Bila bih veoma zahvalna ako biste mi mogli dati svoje komentare za citate pre objavljivanja".
 
Mesec dana kasnije, Voters je odgovorila: "Jednostavno mi se dopala ta knjiga. Postoji nešto u vezi sa Harijem Poterom što me podseća na Čarlija Baketa u 'Čarliju i fabrici čokolade'".
 
Citat Fione Voters je korišćen kao recenzija na poleđini prvog izdanja knjige.
 
Klajv Mos, šef odeljenja za knjige, rukopise i papire aukcijske kuće "Chiswick Auctions", rekao je: "Oduševljeni smo rezultatom ovog jedinog danas poznatog preživelog kompleta listova koji se prvi put pojavio na tržištu i izazvao veliku pometnju".
 
"Očekivali smo žestoko nadmetanje, jer nude jedinstven uvid u ono što je postalo kultno delo u istoriji književnosti", dodao je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.