Cena koju je postigao "The Rock" daleko ispod očekivane

"The Rock (Kamen)", najveći beli dijamant ponuđen na aukcijama, prodat je za 17,8 miliona evra, što je manje od očekivanog i daleko od rekorda u njegovoj kategoriji.
"Dragulj od 228,31 karata, veći od loptice za golf, zaista je poseban dijamant, u obliku kruške", rekao je Maks Favset, šef odeljenja dragulja u aukcijskoj kući Kristi u Ženevi.
 
Na prodaju ga je ponudio neimenovani vlasnik iz Severne Amerike i očekivalo se da će biti prodat za 19 do 28 miliona evra.
Favset je rekao da postoji samo nekoliko dijamanata slične veličine i kvaliteta kao The Rock.
 
Kristijev rekord za sličan beli dijamant je 33,7 miliona dolara za dragulj od 163,41 karat u 2017.
The Rock je izvađen iz rudnika u Južnoj Africi početkom 2000-ih.
 
Na aukciji je bio i jarko žuti dijamant, koji je prodat za 14,3 miliona švajcarskih franaka.
 
"Dijamant Crvenog krsta" od 205,07 karata je žuti dragulj u obliku jastuka. Očekivalo se da će biti prodat za sedam do 10 miliona švajcarskih franaka.
 
Kamen je pronađen 1901. u rudniku kompanije De Bers u Južnoj Africi i navodno je težio oko 375 karata.
 
Osim što se svrstava među najveće dijamante na svetu, upečatljiva je karakteristika i njegov donji deo koji prirodno ima oblik malteškog krsta.
 
Dragulj je prvi put stavljen na prodaju 10. aprila 1918. u Londonu, kao pomoć Britanskom društvu Crvenog krsta i Redu Svetog Ivana. Crveni krst će i sada primiti deo novca od njegove prodaje.
  • Vidra

    15.05.2022 02:47
    C12
    Ala moraš da imaš viška novca i manjka duše da bi platio 17,8 miliona evra za parče ugljenika!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.