Cena koju je postigao "The Rock" daleko ispod očekivane

"The Rock (Kamen)", najveći beli dijamant ponuđen na aukcijama, prodat je za 17,8 miliona evra, što je manje od očekivanog i daleko od rekorda u njegovoj kategoriji.
"Dragulj od 228,31 karata, veći od loptice za golf, zaista je poseban dijamant, u obliku kruške", rekao je Maks Favset, šef odeljenja dragulja u aukcijskoj kući Kristi u Ženevi.
 
Na prodaju ga je ponudio neimenovani vlasnik iz Severne Amerike i očekivalo se da će biti prodat za 19 do 28 miliona evra.
Favset je rekao da postoji samo nekoliko dijamanata slične veličine i kvaliteta kao The Rock.
 
Kristijev rekord za sličan beli dijamant je 33,7 miliona dolara za dragulj od 163,41 karat u 2017.
The Rock je izvađen iz rudnika u Južnoj Africi početkom 2000-ih.
 
Na aukciji je bio i jarko žuti dijamant, koji je prodat za 14,3 miliona švajcarskih franaka.
 
"Dijamant Crvenog krsta" od 205,07 karata je žuti dragulj u obliku jastuka. Očekivalo se da će biti prodat za sedam do 10 miliona švajcarskih franaka.
 
Kamen je pronađen 1901. u rudniku kompanije De Bers u Južnoj Africi i navodno je težio oko 375 karata.
 
Osim što se svrstava među najveće dijamante na svetu, upečatljiva je karakteristika i njegov donji deo koji prirodno ima oblik malteškog krsta.
 
Dragulj je prvi put stavljen na prodaju 10. aprila 1918. u Londonu, kao pomoć Britanskom društvu Crvenog krsta i Redu Svetog Ivana. Crveni krst će i sada primiti deo novca od njegove prodaje.
  • Vidra

    15.05.2022 02:47
    C12
    Ala moraš da imaš viška novca i manjka duše da bi platio 17,8 miliona evra za parče ugljenika!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.