VIDEO: Kako izgleda kada se lego kocke pretvore u umetnička dela

Lego kocke su jedna od omiljenih dečijih igračaka, ali su danas i materijal koji se koristi za realizaciju pravih umetničkih dela.
Izložba Natana Saveja "The Art of The Brick" putuje svetom, a trenutno je u Milanu do 28. avgusta.
Da lego kocke nisu samo materijal koji služu za igru, pokazali su nam mnogi umetnici, no Natan Saveja, otišao je i korak dalje, te je njegova izložba "The Art of the Brick" najtraženija na svetu, s obzirom na neverovatnu sposobnost da doda treću dimenziju osećanjima, raspoloženju, kao i da prenese izraze lica, te mimiku ljudi, ali i neverovatno detaljno prikaže poznata umetnička dela kroz lego kockice.
Ovo je najpoznatija izložba na svetu urađena od lego kockica, a Natan Saveja je bio advokat koji je odlučio da promeni život i posveti se izradi ovih fenomenalnih umetničkih dela koja možete doživeti onako kako je potrebno, samo ukoliko posetite jednu ovakvu izložbu.
 
"Ukoliko se pitate zašto koristim lego kockice, odgovor je jednostavan: Zabavno je, a i niko drugi to nije uradio na ovaj način. Zaista volim da kreiram umetnička dela jer me to čini ispunjenim", kaže umetnik.
 
 
 
"Natan je poseban umetnik. Dovoljno je videti njegovo najpoznatije delo Yellow, koje ga predstavlja. Taj grudni koš koji se širi i iz koga izlazi eksplozija lego kockica. On kreira izvanredna umetnička dela koristeći obične lego kocke koje smo svi imali kao deca. Dovoljno je pogledati Munkovu sliku Vrisak i videti kako je uspeo da stvori delo od kockica koje se skoro uopšte ne razlikuje od originala", naglašava Fabio di Đoja, kustos izložbe.
 
Izložba putuje svetom i bila je u mnogo gradova i na mnogo kontinenata. Za nju je utrošeno oko milion i četiri stotine hiljada kockica. Prevozi se velikim kamionima u kojima se prenose integralna dela, poput ogromnog dinosaurusa, jednog od najpoznatijih Natanovih dela.
 
Dinosaurus je remek delo virtuoznosti. Dugačak je sedam metara i za njega je utrošeno 80.000 lego kockica, dodaje Fabio di Đoja.
 
"Umetnost nam je preko potrebna. Nadam se da će ova izložba da vas inspiriše da stvarate, jer ne zaboravite da umetnost može zaista biti bilo šta, nema pravila, možete da kreirate s bilo kojim materijalom. Ja sam izabrao lego kocke, a vi možete da izaberete šta god želite. I ne zaboravite, sve je počelo od jedne kocke", napominje umetnik Natan Saveja.
  • Bela

    02.06.2022 20:46
    Yellow
    Fantasticno !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti