VIDEO: Peruanski arheolozi otkrili prolaze ispod hrama starog 3.000 godina

Grupa arheologa otkrila je mrežu prolaza ispod više od 3.000 godina starog hrama Chavin de Huantar u peruanskim Andima.
Hram, koji se nalazi u severnom delu središnjih Anda, nekada je bio versko i administrativno središte stanovnika iz regije.
Prolazi su pronađeni ranije u maju. Sadrže elemente koji bi, kako se veruje, mogli biti izgrađeni ranije u odnosu na galerije s lavirintima u hramu, smatra Džon Rik, arheolog sa Univerziteta Stenford koji je učestvovao u iskopavanjima.
Na 3.200 metara nadmorske visine, tokom višegodišnjih iskopavanja otkriveno je najmanje 35 podzemnih prolaza. Svi su međusobno povezani, a izgrađeni su između 1200 i 200 godina pre nove ere u podnožju Anda.
 
"Reč je o novootkrivenom prolazu, ali ovaj je drugačiji od ostalih. Drugačiji je oblik njegove konstrukcije. Poseduje karakteristike ranijih perioda koje do sada nikad nismo otkrili u sličnim prolazima", kazao je Rik.
 
Hram Chavin de Huantar upisan je na listu UNESCO-ove svetske kulturne baštine 1985. godine.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.