VIDEO: U ovoj školi vas uče da plivate kao sirena, nadaju se Olimpijadi

Jedan od novijih trendova u svetu vodenih sportova je "mermaiding", disciplina koja vas uči da se pod vodom krećete poput sirene.
Odnedavno je u Južnoafričkoj Republici otvorena škola za obuku. 
Desetak mladih ljudi obučenih poput sirena zabavlja se u bazenu u Johanesburgu, imitirajući kretanje mističnih morskih stvorenja.
Svaki učenik pre urona navlači rep od tkanine jarkih boja, koji završava monoperajom.
 
Učenici imaju između 13 i 40 godina. Među njima su školski učitelj, instruktor joge, pa čak i računovođa.
 
"Jako je zabavno. To je fitnes, zabava, sanjarenje, terapija - ali pre svega - 'mermaiding' je sport", kaže instruktorka Izel Nair.
 
U vodi učenici talasaju gore-dole po bazenu, usavršavajući pokrete delfina ili vežbaju "sculling" - pokrete ruku koji se takođe koriste u sinhronom plivanju.
 
"Plivamo tehnikom delfin i koristimo 'sculling', a zatim sve spojimo i razradimo seriju pokreta", opisuje Nair.
 
Da biste plivali poput sirene, potrebno je nešto tehnike, ponešto od veštine zadržavanja daha i ljubav prema kostimima.
 
Pod vodom učenici pokušavaju da izvedu graciozan vodeni okret unazad.
 
Nađa Voker, još jedna instruktorka "mermaidinga" iz sveta sinhronog plivanja, kaže da oba sporta imaju mnogo zajedničkog i da pokreti, neke metode zagrevanja i aktivnosti koje se rade potiču od plivanja.
 
Škola se nada da će poslati barem jednog takmičara na Svetsko prvenstvo sirena sledeće godine u Kini i da će jednog dana ta disciplina postati olimpijski sport.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.