VIDEO: Američki razarač potopljen u Drugom svetskom ratu - olupina pronađena na najvećoj dubini ikad

Razarač američke mornarice koji je na Filipinima učestvovao u najvećem pomorskom okršaju Drugog svetskog rata sa japanskom flotom, proglašen je olupinom pronađenom na najvećoj dubini ikada.
USS Samuel B. Roberts, poznat kao Sami B, pronađen je u sredu na dubini od 6.985 metara, razbijen na dva dela.
Sami B je pronađen 426 metara dublje od USS Johnston, olupine koja je do sada smatrana brodom koji je potopljen na najvećoj dubini, a koji je prošle godine u Filipinskom moru otkrio američki istraživač Viktor Veskovo, osnivač kompanije "Caladan oceanic expeditions" sa sedištem u Dalasu, prenosi AP.
Razarač Sami B. je učestvovao u okršaju kod Samara, poslednjoj fazi bitke kod zaliva Lejte u oktobru 1944. godine, u kojoj je japanska carska mornarica pretrpela najveći gubitak brodova i nije uspela da nadjača američke pomorske snage.
 
 
Prema nekim zapisima, američki razarač je torpedom onesposobio jednu i značajno oštetio drugu japansku tešku krstaricu.
 
Nakon što je potrošio gotovo svu municiju, kritično je pogođen torpedom sa vodećeg japanskog ratnog broda Jamato i nedugo potom potonuo. Od posade koja je imala 224 člana, 89 je poginulo, a 120 je spaseno.
  • Zokan

    29.06.2022 10:16
    Matematika je čudo
    "Od posade koja je imala 224 člana, 89 je poginulo, a 120 je spaseno."
    A ŠTA JE SA JOŠ 15 ČLANOVA POSADE ???
  • Avion od papira

    27.06.2022 13:16
    -
    Sad kada prebrojim, dosta decenija je prošlo od drugog svetskog rata. I dan danas se nalaze njegovi tužni ostaci i ne verujem da će ikada tome biti kraj, dokle god je čoveka na ovoj planeti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.