Ukrajina: Pobeda je naša u ratu oko boršča

Kultura pripreme ukrajinskog boršča upisana je na listu nematerijalne svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), saopštila je ta organizacija.

Unesko je ocenio da sukob u Ukrajini "ugrožava održivost kulture pripreme boršča, koji je verzija tog jela koje se konzumira u nekoliko zemalja regiona i koje je sastavni deo ukrajinskog porodičnog i društvenog života".

"Boršč sam po sebi nije u opasnosti, ali je nasleđe povezano sa tim jelom u neposrednoj opasnosti jer je sposobnost stanovništva da prenosi svoje nematerijalno kulturno nasleđe ozbiljno narušena zbog oružanog sukoba, posebno zbog prisilnog raseljavanja zajednica", obrazložio je izvestilac komisije za procenu ukrajinskog predloga.

"Pobeda je naša u ratu oko boršča", naveo je na Telegramu ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko.
 
"Ukrajina će pobediti i u ratu s borščom i u ovom ratu protiv Rusije", napisao je ministar.
 
"Ukrajina će recept za ovu gustu supu ili čorbu uglavnom od cvekle podeliti sa svim civilizovanim zemljama, pa čak i sa necivilizovanim, da bi (za jelo) imali nešto lagano, ukusno i ukrajinsko", dodao je.
 
U nematerijlano kulturno nasleđe Ukrajine ubrajaju se i umetnička forma krimsko-tatarske zajednice - ornek, slikarski stil poreklom iz sela Petrivka, kozačke pesme oblasti Dnjepropetrovsk i tradicija oslikavanja keramike u oblasti Kosiv.
  • Gavril

    03.07.2022 20:10
    To će im biti jedina pobeda.
  • Šefik

    02.07.2022 22:15
    Nikad čuo da je boršč ukrajinsko jelo. Uvek se govorilo o ruskom boršču. Čiji je da je, ne sviđa mi se.
  • Yiko@

    02.07.2022 19:44
    ????
    Ukrajina....gdje je to??pored Texsasa??.il Londona?Berlina?.......sumljam u pobjedu.....osim toga svi znaju da je to RUSKO JELO!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.