Bista mladog Napoleona na aukciji u Londonu

Bistu mladog Napeolona Bonaparte aukcijska kuća Sotbi ponudiće na prodaju u utorak, 5. jula, u Londonu.

Sotbi procenjuje delo između 120.000 i 180.000 funti (138.000 i 208.000 evra).

"Bistu je 2020. kupio njen sadašnji vlasnik, a bila je jednostavno opisana kao bista anonimne osobe", navela je aukcijska kuća i dodala da je nalazom stručnjaka utvrđeno da je reč o Napoleonu u dobi od 28 godina.

Bista od belog mermera sa podnožjem od crnog mermera delo je Đuzepea Frankija, vajara neoklasicizma.
 
"Identitet i vajara i modela danas se može potvrditi zahvaljujući istraživanju koje je sproveo Olivije Il, profesor istorijske sociologije i počasni direktor Instituta za političke studije u Grenoblu i jedan od stručnjaka tog perioda", navodi Sotbi.
 
Prema naučniku, Bonaparta je naručio bistu tokom večere sa Frankijem u maju 1797. u Milanu, nekoliko dana posle pada Mletačke republike.
 
Mladi general videće skulpturu u novembru 1797. u Ženevi, gradu koji je Francuska anektirala u aprilu 1798. godine. Delo će tu ostati 20 godina.
 
U avgustu 1818. godine, tu nepoželjnu bistu svrgnutog cara, zatočenog na ostrvu Sveta Jelena, kupio je po niskoj ceni jedan Britanac koji je skulpturu prebacio u Veliku Britaniju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.