"Živimo u Srbistanu": Zašto sufiks "stan" nosi negativnu konotaciju?

Sufiks "stan" je dobio lošu konotaciju, zbog čega je čak i predsednik Kazahstana Nazarbajev želeo da promeni ime zemlje...
"Živimo u Srbistanu": Zašto sufiks "stan" nosi negativnu konotaciju?
Foto: Pixabay
Koliko zemalja možete da navedete a da se njihovo ime završava na -stan?
Ako ne možete da se setite, mi ćemo vam pomoći. Ima ih sedam, a to su: Avganistan, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan. Ovome možemo dodati Kurdistan ili Tatarstan, republiku u Ruskoj Federaciji čija polovina stanovništva čine Tatari.
Ali da li ste se ikada zapitali šta zapravo znači stan? To je sufiks koji ima svoj koren u persijskoj reči istan, što označava zemlju, prostor na kome se stoji.
 
Tako bi Uzbekistan bio "zemlja Uzbeka", dok bi Pakistan značio "zemlja čistih" jer ta reč znači čistoću, besprekornost. U Iranu ili Turskoj domaći termin za Hrvatsku, na primer, biće Hrvatistan, a za Srbiju Serbistan.
 
Štaviše, u slovenskim jezicima stan znači naseljeni objekat ili, u modernijem smislu, apartman. Mogli bismo povući paralelu sa sufiksom land, što znači zemlja, pa dobijamo England, Finland, Iceland, Thailand, Ireland, Deutschland i sl.
 
Nažalost, sufiks "stan" je poprimio loše konotacije, pa ga često koristimo da opišemo nerazvijene države u kojima nema demokratije.
 
Svojevremeno se čak i predsednik Kazahstana Nazarbajev žalio da bi ime zemlje trebalo promeniti u "Kazah Eli" - što bi takođe značilo "Kazahstanska zemlja", samo bi bolje zvučalo i možda bi privuklo više stranih investitora ako bi se barem nominalno udaljili od regije.
 
S druge strane, neotkrivene lepote ovih destinacija inspirisale su i brojne turističke izlete koji objedinjuju nekoliko "stanova" u cilju razbijanja predrasuda.
  • A

    06.07.2022 03:42
    Jel
    A po cemu,zasto bi to imalo negativnu konotaciju?
  • Лиманац

    05.07.2022 18:15
    Живела Србија!
    Свако ко Србију назове ’Србистаном’ у негативном контексту, заслужује да буде кажњен.
  • Синиша

    05.07.2022 17:49
    Порекло речи
    се најбоље утврђује упоређивањем изведеница. Да ли у персијском језику имају речи станар, становништво, становник, па и стандард? Изведенице су одлика старих језика! А одакле је тамо дошла реч, питајте Нина Белова!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.