Arheolozi pronašli ljudske kosti dva veka posle bitke kod Vaterloa

Arheolozi, koje su predvodili britanski istraživači, otkrili su ljudske kosti na mestu bitke kod Vaterloa u Belgiji.

To otkriće, 200 godina posle te čuvene bitke, opisano je kao "neverovatno retko", saopšteno je danas.

Istoričari procenjuju da je više od 20.000 vojnika ubijeno kod Vaterloa, 20 kilometara južno od Brisela, tokom jednog dana, 18. juna 1815. godine, u borbama francuskih snaga Napoleona Prvog Bonaparte i koalicije britanskih, holandskih i nemačkih vojnika.

To je jedan od najgorih oružanih sukoba u istoriji, koji je stavio tačku na Napoleonove snove o velikoj imperiji. Tada je ranjeno nekoliko desetina hiljada ljudi.
 
Ljudske kosti otkrivene su oko farme Mon Sen-Žan koja je za vreme bitke bila pretvorena u bolnicu koalicije protiv Napoleona.
 
"Pronašli smo nešto što liči na kompletan ljudski skelet, kao i kosti jedne amputirane noge. Ne znamo da li je to telo doneto ili je u pitanju povređena osoba koja je preminula u bolnici", izjavio je Toni Polard, vođa arheološkog tima, koji je profesor Univerziteta u Glazgovu.
 
Polard je rekao da je veoma retko da se na bojnim poljima Napoleonovih snaga pronađu ljudski ostaci.
 
Arheolozi su pretragu te lokacije počeli 2015. godine, za vreme obeležavanja 200 godina od bitke, ali je ona 2019. godine prekinuta zbog epidemije korona virusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.