Nepalski šerpas jedini čovek na svetu koji se dvaput popeo na svaku od 14 najviših planina

Sanu Šerpa, 47-godišnji šerpas iz Nepala, postavio je svetski rekord u alpinizmu popevši se po dva puta na svih 14 svetskih vrhova koji su viši od 8.000 metara.
Nepalski šerpas jedini čovek na svetu koji se dvaput popeo na svaku od 14 najviših planina
Foto: Pixabay

Sanu Šerpa, iz okruga Sankuvasabha u istočnom Nepalu, stigao je do vrha pakistanskog Gašerbruma dva, koji je sa 8.035 metara 13. po visini, saopštila je njegova planinarska kompanija Pionir advenčur u Katmanduu, prenosi RTS.

"On je jedina osoba na svetu koja se dvaput popela na svaku od 14 najviših planina", rekao je za Rojters Nibeš Karki, izvršni direktor kompanije.
Sanu je 2006. postao planinar nakon što se uspešno popeo na himalajski Čo Oju (8.012 metara) u prvom pokušaju.
 
Ove godine popeo se na pet vrhova - Kančendžunga (8.586 m), Makalu (8.463 m), Loce (8.516 m) u Nepalu i Nanga Parbat (8.125 m) i Gašerbrum Dva (8.035 m) u Pakistanu.
 
Nakon završetka prolećne ekspedicije u periodu april-maj, Sanu je 11. juna odleteo u Pakistan i 2. jula osvojio Nanga Parbat.
 
 
Osam od 14 najviših vrhova, uključujući Mont Everest, nalazi se u Nepalu. Ostalih šest se nalaze u Pakistanu i Tibetu.
  • Mitke83

    24.07.2022 11:43
    Svaka cast,to moze samo potpuno zdrav i jak organizam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.