Mnogi imaju problem sa razlikovanjem leve i desne strane

Da imate problem sa razlikovanjem levog od desnog, najlakše ćete primetiti kod brzih zadataka, na primer ako vam neko u poslednjem trenutku kaže da skrenete u određenom pravcu.
Mnogi imaju problem sa razlikovanjem leve i desne strane
Foto: Pixabay
Svaki treći čovek će zastati da bi razmislio, a neki će čak upotrebiti i ruke kako bi se prisetili koja je koja strana.
To nije ništa zabrinjavajuće, tvrde naučnici i ističu da se to ne dovodi u vezu sa inteligencijom. Razlikovanje strana je kompleksni neuropsihološki proces koji uključuje nekoliko istovremenih neuroloških funkcija, poput sposobnosti za integraciju senzornih i vizuelnih informacija, prostornog snalaženja, jezičkih funkcija i memorije, piše "Independent".
Istraživanja pokazuju da poteškoća razlikovanja levog i desnog češće pogađa levoruke osobe, naročito žene.
 
Problem je u lateralizaciji mozga, odnosno sposobnosti čoveka da se odredi u odnosu na prostor koji ga okružuje. I dok je za većinu ova poteškoća nevažan deo svakodnevice, problem može da nastane na primer u medicini, ako se hirurg odluči na operaciju pogrešne strane pacijenta - kao što je amputacija pogrešne noge.
 
Upravo zbog takvih grešaka u medicini je uvedena praksa obeležavanja strana tela koja treba da bude operisana markerom.
 
Neki smatraju da je razlikovanje između strana povezano sa načinom na koji su određene funkcije mozga povezane sa desnom, odnosno levom stranom mozga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti