VIDEO: Pelješki most snimljen iz drona - pogledajte lepe kadrove

Pre nekoliko dana je otvoren Pelješki most koji je saobraćajno povezao poluostrvo Pelješac i jug Hrvatske s ostatkom zemlje, zaobilazeći tako Bosnu i Hercegovinu.
Projekat izgradnje mosta dugog 2,4 kilometra sa pristupnim putevima vredan je 525 miliona evra, od čega je 357 miliona evra nepovratnih sredstava iz fondova Evropske unije. Sredstva EU odobrena su 2017, četiri godine pošto je Hrvatska postala članica.
Reč je o najvećem infranstrukturnom projektu finansiranom iz sredstava EU, na kojem je radilo više hrvatskih vlada, od 2005.
Na konkursu za izgradnju mosta 2018. pobedio je kineski konzorcijum "China Road and Bridge Corporation".
 
Most između mesta Komarna na kopnenoj strani i mesta Brijesta na poluostvru Pelješcu spaja Pelješac sa kopnom i krajnji jug s ostatkom države.
 
Do sada su putnici koji su putovali prema krajnjem jugu zemlje morali da prolaze kroz BiH, preko graničnog prelaza kod Neuma.
 
Pogledajte kako most izgleda iz drona.
 
  • Zlatko

    02.08.2022 19:37
    Boras
    Lijepo je vidjeti ovakve objekte bilo gdje na svijetu i treba se radovati takvim poduhvatima. Ovaj most je također remek-djelo svjetske mostogradnje.
  • mrva

    30.07.2022 15:22
    Svaka čast! Još jedan dokaz da se u jednostavnosti i skladu krije lepota.
  • The Lalosh

    30.07.2022 08:20
    @Зоран
    Kakve veze ima ko ga je gradio?
    Niko ne kaže da su problem kod nas Kinezi.
    Kod nas je problem to što se sve plaća X2 do x100. I što te pare idu u nečije džepove umesto da se sagradi još nešto što nam je potrebno.
    Ovi ovde se hvale šta su sve sagradili i šta će sve ostaviti budućim pokolenjima. Zamislite da to nije preplaćeno od naših para i da je sagrađeno od 2x do 100x više ili kvalitetnije...
    O tome se radi. Prst na čelo i mislite o tome...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.