VIDEO: Interaktivna mapa najistaknutijih ličnosti po državama - u Srbiji su to Đoković, Milošević...

Dizajner karata u Mapboxu i geograf Topi Tjukanov kreirao je interaktivnu kartu sveta, koja pokazuje najistaknutije ljude s obzirom na područje iz kog dolaze.
Interaktivna karta temelji se na studiji objavljenoj u junu ove godine. Istraživački tim sa Univerzitetu u Parizu izračunao je ugled osobe na temelju podataka prikupljenih sa Vikipedije i internet stranice Wikidata.
Podaci uzimaju u obzir brojne faktore, uključujući broj unosa na Wikipediji, dužinu unosa, prosečan broj pregleda za svaku osobu od 2015. do 2018. godine i ukupan broj linkova.
 
Na primer, karta pokazuje da je Šon Koneri najistaknutija osoba koja dolazi iz Edinburga, dok je Barak Obama na vrhu liste u Honoluluu, a Fredi Merkjuri u Zanzibaru.
 
 
U Srbiji su kao neke od najistaknutijih ličnosti navedeni Novak Đoković, Mileva Marić, Monika Seleš, Slobodan Milošević...
 
"Podaci su obrađeni kako bi se prikazala samo jedna osoba za svaku jedinstvenu geografsku lokaciju s najvišim rangom istaknutosti. Korisnici mogu videti najistaknutiju osobu u svom rodnom gradu u četiri kategorije - kultura, otkriće i nauka, vođstvo ili sport i igre. Alternativno, možete odabrati 'Sve' da biste videli ukupno najistaknutiju osobu", objasnili su istraživači, a prenosi "Dejli mejl".
 
Ako želite saznati koja je najistaknutija osoba iz vašeg područja, to možete proveriti OVDE.
  • Pikac

    03.08.2022 07:00
    Katastrofa
    A Aleksandar Vucic??? Smrc, smrc...
  • Smejurija

    02.08.2022 17:39
    @21114
    Šta, deda ti je ostavio u amanet da se izjašnjavaš u Teslino ime jel on bio Srbin ili Hrvat, ne razumem? Hteli ste rimske imperstore, sad uživajte. I ko mi je lupio minuse na komentar dole - keva mu se gola kupa.
  • Mimi

    02.08.2022 15:13
    A gde je Tesla? Na hr mapi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.