VIDEO Gladno pleme Asmat: Priča o domorocima koji su optuženi da su pojeli mladog Rokfelera

Službeno - Majkl se utopio. Ako pitate selo - pojele su ga ajkule. Ako pitate misionare koji su već godinama ovo pleme držali pod lupom, Majkl je postao njihov ručak.
Jeste li ikada čuli za misteriozni nestanak Majkla Rokfelera, 23-godišnjeg mladića i sina poznatog njujorškog bankara i guvernera Nelsona Rokfelera? Majkl je od svog pradede, Džona D. Rokfelera, nasledio vrtoglavo bogatstvo i pred njim je bila svetla budućnost, piše Pun kufer.
Voleo je umetnost, a vreme je provodio proučavajući antropologiju. Nije hteo, poput ostatka porodice, da zapliva političkim vodama, pa je krenuo da istražuje svet. Prva stanica njegove avanture bila je Nova Gvineja, koja je u prostranstvima svoje džungle skrivala mračne tajne flore, faune, domorodaca i njihovih zastrašujućih običaja.
Kako je Majkl Rokfeler izgubio glavu? 
 
Bilo je proleće 1961. godine kada je Majkl uzeo fotoaparat i krenuo u istraživanje Nove Gvineje. Tamo je upoznao pleme Asmat, koje ga je fasciniralo, ali i uplašilo. Hteo je da prikupi fotografije kako bi mogao da napiše knjigu i priredi najveću izložbu primitivne umetnosti plemena Asmat. Međutim, umesto priče o životu plemena Asmat, danas čitamo priču o smrti mladog avanturiste.
 
Pleme Asmat je etnička grupa Nove Gvineje koja hiljadama godina nastanjuje močvarne šume mangrova, regiju koja pokriva gotovo 25 hiljada kilometara i prostire se duž južne obale provincije Papua. To je jedno od najvećih plemena na tim područjima - njihova populacija se procenjuje na oko 70 hiljda ljudi, koji su se rasporedili u stotinak sela.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @red_lady.too

 
Asmati su se smestili na negostoljubivom području. Poljoprivreda je tamo nemoguća, a stručnjaci smatraju da će pleme pre nestati nego što će se tamo razviti neki oblik modernog života. Asmate karakteriše kovrdžava kosa, imaju crnu boju kože i potomci su Polinežana.
 
Veruju da su nastali od drveta, koje koriste u svim aspektima društvenog života. Od davnina su rezbarili neverovatna umetnička dela, koja su povezana sa svetom duhova i jednom godišnje izložena na festivalu njihove bogate kulture.
 
Kanibalizam još postoji
 
Kako bi preživelo, pleme Asmat je skupljalo i lovilo sve što mu je došlo pod ruku - skrob iz palmi, larve, školjke, ribu, meso, biljke i žbunje. Snalazili su se kako su znali, a onda je na svetlo dana izašla njihova mračna tradicija. Naime, Asmati su jedno od kanibalističkih plemena, koje je, navodno, pojelo mladog Rokfelera.
 
Asmati su najpoznatije kanibalsko pleme u Papui. Vešti ratnici, praktikovali su lov na glave, a pravdali ga dubokom duhovnom kulturom u koju su čvrsto verovali. Nisu ubijali samo kako bi ubili, činili su to kako bi nabavili lobanje koje su obožavali. Često modifikovane i ukrašene, lobanje su "krasile" njihove domove, a koristili su ih i kao jastuke jer su na njima mogli najslađe da zaspu.
 
 
Pazi kako se prezivaš
 
Osim na glave, Asmati su lovci i na imena. Verovali su da će postati čovek kog ubiju i pojedu, pa brojni antropolozi smatraju da su planirali kome će skinuti glavu. Ta je sreća, veruje se, snašla i mladog Majkla.
 
Avantura mladog bogataša trajala je sedam meseci. U jednom trenutku talasi su bacali njegov brod, u drugom je bio na obali, a sekundu nakon toga mu se izgubio svaki trag.
 
Službeno - Majkl se utopio. Ako pitate selo - pojele su ga ajkule. Ako pitate misionare koji su već godinama ovo pleme držali pod lupom, Majkl je postao njihov ručak, začinjen bizarnom tradicijom skidanja glave i kupanjem u krvi.
 
"Ovo je divlja tačka, kulturno mnogo udaljenija od svega što sam do sada video. Asmat je slika u ogledalu svakog zapadnog tabua. U nekim područjima muškarci imaju polne odnose, u nekim povremeno dele svoje žene, ponekad piju urin, a susedna plemena su im česta meta. Ubijaju ih, skupljaju ljudske glave i jedu ljudsko meso", zapisao je Majkl u terenskim beleškama nakon prve posete plemenu.
 
Karl Hofman, američki novinar i pisac, napisao je nekoliko dela o tragičnoj sudbini mladog Rokfelera. U svojoj knjizi "Divlja žetva" detaljno je opisao susret s plemenom Asmat i sveštenikom koji mu je priznao da je na njihovom prostoru život ostavio jedan američki turista.
"Ne pričaj ovu priču nikome, nijednom živom čoveku"
 
"Bilo je kasno popodne. Psi su urlali i tukli se, a deca su se igrala na šetalištima. Odraslih nije bilo. Muve su počele da me izluđuju. Pripadnik plemena upitao me je da li se bojim. Nije mi bilo jasno, pitao sam ga zašto bih se bojao. A onda mi je odgovorio: Jedan američki turista je umro ovde. Rekao je ime, ali bilo je iskrivljeno, pa nisam razumeo. Ponovo je izgovorio ime, tada se jasno čulo 'Majkl Rokfeler'. Glumio sam neznanje, a onda sam sve saznao. I ko ga je ubio, i kako, i zašto", zapisao je Hofman.
 
Associated Press izvestio je 1962. godine da je Majkl ubijen i pojeden, a glavni izvor su im bila pisma koje je holandski sveštenik u Asmatu napisao Rokfelerima, a koja je Hofman detaljno opisao u svojoj knjizi.
 
"Ne pričaj ovu priču nikome, nijednom čoveku. Nijednom selu. Ova priča je samo za nas. Ne govori o tome. Sećajte ga se, ali priču ostavite za sebe. Nadam se da je ovo samo za tebe. Ako im kažeš, umrećeš, svi ćemo umreti, narod će biti mrtav ako ispričaš ovu priču", rekao je jedan "ludi" domorodac na kojeg je naišao Hofman.
 
Kolika je cena negovanja sopstvene kulture i običaja? Kad zavirimo u živote izolovanih zajednica širom sveta vidimo da je cena zaista visoka. Njihova naklonost prema kulturnoj umetnosti, žrtvovanju i ritualnim praksama koje neretko uključuju bolne elemente istovremeno zbunjuje i zadivljuje ceo svet.
 
Pleme Asmat otišlo je nekoliko koraka dalje, pa možemo zaključiti da ipak treba staviti granicu između tradicije starih plemena i sigurnosti modernog sveta.
 
  • mali reset

    11.08.2022 12:15
    Ne bi bilo loše da svi Rokfeleri odu u posetu ovom plemenu, i da povedu sa sobom sve Rotšilde, Gejtsa i Švaba.
  • Račun

    08.08.2022 15:12
    Karma
    Račun uvek ide na kraju
    Smo što ga u većini slučajeva plati onaj ko ga nije napravio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.