VIDEO: Suša u Češkoj otkrila drevni kamen s porukom "Ako me vidiš, plači"

Na kamenu koji je zbog suše izvirio iz reke Elbe u Češkoj pronađena je pomalo kataklizmična poruka - "Plači ako me vidiš".
Poruka je zapravo upozorenje iz prošlosti, naime vrlo nizak vodostaj nekada je bio znak da bi moglo doći do propadanja useva i pojave gladi. Takozvano "kamenje gladi" pronađeno je i u suvim delovima korita reke Rajne.
U starim holandskim gradovima vrlo često možete naići na visoko kamenje u rekama na kojima se nalaze pruge i datumi. Oni služe kao podsetnik na visoke vodostaje i katastrofalne poplave.
U drugim evropskim zemljama postoji suprotna tradicija - kamenje koje upozorava na dramatično nizak nivo vode. Za sada se zna za 27 takvih prirodnih "spomenika" u Nemačkoj i okolini, a većina se nalazi u reci Elbi.
 
Neko kamenje izviri na površinu svakih par godina, drugo ljudi vide mnogo ređe. Neki od njih su nestali, odnosno nisu se pojavili u moderna vremena. "Kamenje gladi" poznato je i u Rajni i njenim pritokama, sve do grada Šafhauzena u Švajcarskoj.
 
Najstariji natpis datira iz 1857. godine, a kasnije je dodato "gladna godina 1947". Kamen je izvirio i u sušnim letima 2003. i 2018. godine.
 
Do sada nije nikada tako malo vode teklo kroz Rajnu u Holandiji, proteklih dana je prošlo oko 735 kubnih metara vode u sekundi. Tokom najnižeg nivoa 2018, još uvek je prolazilo 855 kubnih metara u sekundi.
 
"Nizak rečni protok zapravo ukazuje na ozbiljnost trenutne suše", rekao je hidrolog Niko Vanders sa Univerziteta Utreht. Međutim, sa sušom ćemo se suočiti tek kasnije jer reke sa zakašnjenjem reaguju na promenu vremena.
 
Čak i ako sledeće nedelje ponovo postane hladnije u Holandiji i Nemačkoj i bude pljuskova, zadržaće se veoma niski vodostaji.
 

Teme

suša
  • Random

    18.08.2022 13:49
    Zagrevanje
    Sa ovim želite da nam kažete šta? Da he globalno zagrevanje se desilo vec mnogo puta ? :O i da sushe nisu zapravo ništa novo :O oh ne ... think of the children.
  • Deki

    15.08.2022 21:21
    Pet do dvanaest...
    ...je kanda odavno prošlo, o sve manjim prinosima izvora vode se zna već 30 godina.
    DW dokumentarac o presušivanju izvora vode
    https://www.youtube.com/watch?v=1MZFrJPPIQ8
  • Сремац

    15.08.2022 20:27
    ДЕБИЛИ
    "Ако ме видиш, плачи" Леп текст и глупи коментари. Не разумем дебиле који коментаришу о Србији, а у тексту се она и не помиње. Идите људи тамо на запад, ако вам је боље, пустите нас који волимо Србију да се патимо без вас.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva