Lovci na blago navodno pronašli 10 tona nacističkog zlata u Poljskoj

Lovci na blago, koji su pronašli 10 tona nacističkog zlata u temeljima jedne palate iz 18. veka u Poljskoj, kažu kako su dobili dopuštenje da izvade zakopani sanduk sa plenom.
Organizacija pod nazivom Fondacija šlezijskog mosta vodi iskopavanja u selu Minkovskie, tačnije oko starog staklenika u parku palate od 14 hektara, prenosi "Dejli mejl".
Smatra se da je tu po nalogu šefa SS-a Hajnriha Himlera zakopano ukradeno blago, koje je trebalo da posluži za uspostavljanje Četvrtog Rajha. U maju ove godine tragači su otkrili metalni sanduk zakopan tri metra ispod površine.
Objavljujući video na Jutjubu 31. jula, Roman Furmaniak iz Fondacije rekao je sledeće: "Uzbuđeni smo što možemo s vama da podelimo vest o dobijanju dozvole potrebne za konačno iskopavanje. Zapamtite datum - 1. septembar! Velik datum za velik dan! Stvari se kreću, voleli bismo da požurimo koliko god možemo, ali razumemo vaše nestrpljenje i dajemo sve od sebe s onim što imamo!"
 
Blago uključuje i takozvano vroclavsko zlato, koje je nestalo iz policijske uprave u istoimenom obližnjem poljskom gradu. Smatra se da sanduk sadrži nakit i dragocenosti iz privatnih zbirki bogatih Nemaca koji su živeli u ovom području.
 
Kako bi zaštitili svoju dragocenu imovinu od napredovanja Crvene armije, bogati Nemci predali su blago SS-u. Lokaciju su otkrili tajni dokumenti, dnevnik oficira SS-a i karta koju su lovci na blago dobili od potomaka oficira koji su pripadali tajnoj loži staroj više od 1.000 godina.
 
Ovaj dnevnik, koji je vodio visoki oficir SS-a, navodno otkriva lokaciju još jedne palate u istoj regiji. Tamo je navodno na dnu bunara sakriveno 28 tona blaga.
 
Među dokumentima je i pismo višeg oficira SS-a po imenu Von Stein jednoj od devojaka koje su radile u palati Minkovskie, koja mu je kasnije postala ljubavnica.
 
Oficir je napisao: "Draga moja Inge, ja ću ispuniti svoj zadatak, uz Božju volju. Neki transporti su bili uspešni. Ovim vam poveravam preostalih 48 teških kovčega Rajhbanke i sve porodične škrinje. Samo ti znaš gde se nalaze. Neka je Bog u pomoći tebi i meni da ispunimo moj zadatak."
 
Olovkom ispisane stranice dnevnika navodno otkrivaju 11 lokacija širom Donje Šlezije, koja je pre i tokom rata bila nemačka teritorija. Zapis od 12. marta 1945, koji se odnosi na blago u palati Minkovskie, kaže: "U stakleniku je iskopano korito koje je siguran 'dom' za isporučene škrinje i sanduke. Svih 48 škrinja iz Rajhbanke, u dobrom stanju, bilo je skriveno, dobro prekriveno zemljom i još živim biljkama. Neka proviđenje bdi nad nama."
 
Govoreći o poslednjem videu, Furmaniak je rekao kako su sada dobili dopuštenje od lokalnih konzervatora da izvuku sanduk: "Cilj Fondacije je da proveri navode iz dnevnika, na čemu radimo već dugi niz godina. Fondacija je konačno dobila dozvolu za izvođenje arheoloških radova i proveru da li su sanduci i dalje tamo."
 
Palata iz 18. veka
 
Palaza Minkovskie datira iz 18. veka, kada ju je sagradio pruski general Fridrih Zajdlic. Tokom narednih sto godina nekoliko je puta menjala vlasnika, a nakon rata u njoj su bile stacionirane Crvena armija i poljska vojska. Kasnije je korišćena kao kancelarija mesnog odbora, dečji vrtić, pa čak i bioskop. Sada je u ruševnom stanju i u privatnim rukama, a Fondacija šlezijskog mosta uzela je palatu u dugoročni zakup.
 
Grad Vroclav u Poljskoj (na nemačkom jeziku Breslau) bio je jedan od najbogatijih u Hitlerovom Trećem Rajhu. Ali dolazak Crvene armije značio je da Nemci moraju da sakriju tone zlata i dragocenosti. To je uključivalo bankovne depozite rajhbanke i privatnih nemačkih banaka, kao i civilne depozite jer je stanovništvo bilo pozvano da preda zlato, novac i nakit.
 
Prema pričama, blago je prikupljeno u zgradi policijske uprave i pakovano u sanduke. Zatim je pod stražom SS-a prevezeno prema tadašnjem gradu Hiršbergu, današnjoj Jelenijoj Góri u Poljskoj, a potom prema Sudetskim planinama.
 
Međutim, ubrzo nakon polaska iz Vroclava, blagu se zameo trag i od tada ga niko nije video. Jedna od teorija je da je ukradeno po Himlerovom naređenju kako bi se počelo sa stvaranjem Četvrtog Rajha.
 
Inge je bila starateljka koju je Von Stein odredio da pazi na skrovište. Furmaniak je rekao: "Bila je zaljubljena u zgodnog oficira u crnoj SS uniformi. Bili su poput bogova. Verovala je da će tamo morati da ostane godinu, možda dve, a onda će sve biti gotovo. Niko tada nije verovao da će regija doći pod kontrolu Sovjetskog Saveza."
 
Tokom dva meseca 1945. godine morala je da se krije u šumi od Rusa. Ali kad se vratila, sve je bilo na svom mestu. Na kraju rata regija je pripala obnovljenoj Poljskoj, koja je bila pod sovjetskom kontrolom. Celokupno nemačko stanovništvo je proterano i tamo su naseljeni Poljaci koji su živeli u zapadnoj Ukrajini.
 
Kako bi se uklopila u novo stanovništvo, Inge je promenila izgled i identitet. Na kraju se udala za lokalnog čoveka i nastavila da bdi nad blagom sve do svoje smrti 60 godina kasnije.
  • pera

    15.08.2022 08:43
    ..
    Evo kako pratim 021 ovo je vec 4-5 blago nadjeno ove godine. Razmisljam da promenim zanimanje, posto ocigledno tih blaga na svakom cosku.
  • Beogradski broker

    15.08.2022 00:52
    Ajde što ne mogu da nađu ćilibarsku sobu, nego ne mogu da nađu ukradenu lovu PIO fonda, Zajma za Srbiju i blago templara Dinkića.
  • Сеновић

    14.08.2022 18:29
    Ћилибарскз собу никако да нађу

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.