Nemačka vraća Nigeriji oko 500 skulptura "beninske bronze"

Nemačka državna Fondacija za prusko kulturno nasleđe saopštila je da će u Nigeriju do kraja godine biti vraćeno više stotina neprocenjivih skulptura, poznatih kao "Beninska bronza", javlja BBC.
Nigeriji će biti vraćeno 512 bronzanih predmeta koji se čuvaju u Berlinu. Oni će biti predati nigerijskoj Nacionalnoj komisiji za muzeje i spomenike.
Oko trećina skulptura će, kao pozajmica, ostati u Berlinu deset godina i biće izložena u muzeju Humboltov forum, navodi se u saopštenju Fondacije.
"Beninsku bronzu" čine hiljade metalnih skulptura, koje su britanski vojnici opljačkali iz zapadnoafričkog kraljevstva Benin krajem 19. veka.
 
Većina je završila u evropskim muzejima, nakon što su ih prodali biznismeni i trgovci.
 
Ranije ove godine, Nemačka i Nigerija memorandum o razumevanju za povratak neprocenjivih skulptura.
  • 007

    28.08.2022 14:18
    @Zare
    Ne budite naivni - ovo je samo dobar marketing - koji uspeva kod nekih ljudi.
  • Mirko

    28.08.2022 11:37
    Lopovi
    Najveći lopovi su Turci osmanlije u toku njihovih pohoda i zuluma nakupili su se zlata kao niko u istoriji, za njima slede Nemci koji su pored zlata otimali i umetnine, i na kraju Englezi koji su u svojim afričkim kolonijama oteli najviše dijamanata na svetu koje čuvaju u svojim podzemnim sefovima i tako veštački drže cenu.
  • Zare

    27.08.2022 08:13
    Nemacka bi trebala da bude primer i drugima da vrate ono sto je uglavnom oteto ili ukraden. Bravo za Nemce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.