Izraelski arheolozi pronašli kljovu izumrlog slona

Izraelski arheolozi su danas saopštili da su na jugu te zemlje našli kljovu izumrlog praistorijskog slona.
Tokom dvonedeljne "Operacije slon" početkom avgusta, u kojoj su učestvovali istraživači Univerziteta Tel Aviv i Univerziteta Ben-Gurion u pustinji Negev, dva i po metra dugačku kljovu izumrle posebne vrste slona, uočio je biolog Eitan Mor, navela je Uprava za antikvitete.
Ta vrsta, "slon s ravnim kljovama (Palaeolokodon antikuus)" je naseljavala Evropu i zapadnu Aziju tokom srednjeg i kasnog Pleistocena (781.000–30.000 godina pre naše ere). Jedinke čiji su fosili ranije nađeni, dostizale su visinu do četiri metra i težinu procenjenu na 11,3 do 15 tona.
"Slon s ravnim kljovama" je verovatno živeo u malim stadima u međuglacijalnim periodima, i stizao na sever čak do Velike Britanije. Pojedinačne kljove tih izumrlih slonova se često nalaze, a retko delimični ili celi skeleti.
 
Arheolog Avi Levi koji je rukovodio iskopavanjem, rekao je o svom otriću da "najveći ceo fosil kljove ikada do sada nađen na praistorijskom mestu na Bliskom istoku".
 
Naučnici veruju da su se slonovi pojavili u izraelskim priobalnim ravnicama pre 800.000 godina i da su izumrli pre pola miliona godina. Ranija arheološka istraživanja u istom području izraela, Revadim, gde su nađeni i oruđe od kamena i drugi fosilizovani ostaci, pokazala su da su ljudi naseljavali tu oblast i lovili slonove.
 
Profesor Izrael Herškovic sa Univerziteta Tel Aviv rekao je da je fosil u vrlo dobrom stanju, ali da je "izuzetno osetljiv" i da se ulažu napori kako bi bio sačuvan.
 
Naučnici navode da se ne zna da li je kljova ostatak ulovljenog slona ili su je našli praistorijski lokalni stanovnci i da li je imala duhovni značaj. Očekuje se da zajedničko istraživanje otkrije više detalja o praistorijskim lovcima i njihovoj kulturi.

Teme

slon

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.