U Hramu Svetog Save se prodaju torbe za 20.500 dinara - da li biste je kupili?

Naplata ulaza u Hram Svetog Save u Beogradu izazvala je razne reakcije.

Dok neki osuđuju, drugi poručuju da se i za druge poznate verske objekte u svetu naplaćuje ulazak.

Naplata ulaza važi za organizovane grupe koje dolaze sa vodičima. Da bi vodiči unutar hrama govorili o pravoslavlju, ali i arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, od 1. oktobra je neophodno da se najpre plati ulaz. 

Najveći pravoslavni hram ima razvijen sajt na kojem možete pronaći brojne informacije o ovom verskom objektu. Tu su i podaci o rasporedima bogosluženju, sveštenstvu hrana, kulturnom životu, veronauci, ali i onlajn prodavnica u kojoj se nalazi veliki broj proizvoda - od sveća do ešarpi. 
 
Tako se metalna ikona Bogorodice trojeručice može kupiti za 75.000 dinara, dok Biblija sa postoljem košta 31.000 dinara. 
 
Među skupljim proizvodima nalazi se i, pomalo neočekivano, kožna torba "Mozaik". Ova torba dolazi u dva modela i u nekoliko različitih boja.
 
Kako se navodi, u pitanju je ekskluzivna kolekcija "Mozaik". Cena je, iz tog razloga, 20.500 dinara. 
Naplata ulaza
 
Naplata ulaza u Hram Svetog Save počela je 1. oktobra. Vodiči su ukazali na to da je problematično što se naplata ulaza uvodi pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u hram. 
 
U Sektoru za turizam Hrama Svetog Save za Euronews Srbija navode da će ulaznica koštati 300 dinara po osobi i da će biti ista "bez obzira na nacionalnost i veroispovest". Od naplate će, kako kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore I Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.
  • boza

    05.10.2022 14:55
    nekad i sad
    zasto su crkve postojale u srenjem veku?
    bile su bolnice, skole, umetnicke kolonije, hoteli, diplomatski centri,banke sve sto sada nisu. cesto je crkva bila jedina institucija.ni tada narod nje bilo lako ubediti da je stoka kao ni sada.
    sada je crkva inkviztorsko tajkunska kompanija koja misli jedino na svoje posede kao da ih nema dovoljno i da sto vise bude popova sa pravom nasledjaivanja para koje im je bog poklonio ko da bog koristi novac. drzava u drzavi koja ima autonomiju da raspisuje poreze a destabilise drzavu i ne izvrsava joj svoju vazalnu obavezu. promoter svoje nezamenljivosti po svakom pitanju. neka ih bog u koga ne veruju ce ih vaspitati. crkva nije iznad drzave popovi nisu iznad zakona.
    ako ne govoris narodnim jezikom narod te nece dugo slusati ako ne mora.
  • Dušan

    05.10.2022 09:26
    ...
    Pardon... Mislio sam na @002211
  • /

    05.10.2022 09:20
    /
    vrednosti litijasa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.