VIDEO: Barbika u svemiru - čuvena lutka na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Italijanska astronautkinja Samanta Kristoforeti je na put do Međunarodne svemirske stanice (ISS) sa sobom ponela lutku Barbi koja je rađena po njenom liku.

Kristoforeti je prva žena komandat na ISS, a Barbi je dizajnirana tako da izgleda kao ona, piše Euronews Srbija.

Reč je o projektu Evropske svemirske agencije (ESA) sa ciljem da se inspiriše sledeća generacija astronauta.

Inače, lutka koja liči na Kristoforeti napravljena je još 2019. godine, ali je u prodaju zvanično puštena 2021. Ovo je prvi put da je Barbika otišla u svemir. Kristoforeti i njena Barbi imale su priliku da zajedno plutaju u nultoj gravitaciji i da ovo druženje u specifičnim okolnostima bude i snimljeno, preneo je portal astroawani.
 
 
Upitana zbog čega je postala astronaut, Kristoforeti je rekla da je u ovom poslu objedinila sve ono što voli i što je interesuje. Najpre je postala, kaže pilot, a onda je dobila priliku da nebo zameni svemirom.
 
"Dok sam odrastala bila sam fascinirana noćnim nebom i idejom o letenju. Oduvek sam imala poriv za avanturu i istraživanje. Onda sam se zainteresovala za nauku i tehnologiju. Htela sam da probam letenje pa sam tako postala pilot. Na kraju, to što sam sada i astronaut zapravo je spojilo sve ono što ja zapravo i jesam. U jednom poslu sam objedinila svoje strasti i interesovanja", rekla je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.