VIDEO: Soko-robot "brani" avione u vazduhu, ali ima jednu manu

Avioni i ptice dele nebo od prvog leta 1903. godine. Sudari ptica i aviona uzrok su smrti hiljada ptica svake godine.
Takvi incidenti takođe mogu dovesti do oštećenja aviona, kao i odlaganja i otkazivanja letova, što Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva košta 1,4 milijardi dolara svake godine.
Timovi zaduženi za životinje na prostoru aerodroma trenutno koriste niz sredstava za odvraćanje ptica, kao što su dronovi i ptice grabljivice uključujući sokole.
Međutim, gajenje i obuka sokola nije jeftino. Univerzitet Groningen u Holandiji razvio je sokola-robota nazvanog Falkon, koji bi mogao da bude rešenje.
 
Napravljen od fiberglasa i ekspandiranog polipropilena (EPP), robot Falkon ima raspon krila od 70 centimetara, oponaša pokrete velikog i moćnog sokola, i pokazao se veoma efikasnim u odvraćanju ptica u nedavno objavljenoj studiji.
 
Kontrolisana sa zemlje, ptica ima propeler na svakom krilu, kao i kameru, kako bi omogućila što bolji pregled.
 
"Tokom serije testova sprovedenih 2019. godine u oblasti oko grada Vorkuma u Holandiji, robot Falkon uspeo je uspešno da odvrati sva jata ptica u roku od pet minuta od početka svog leta, pri čemu je 50 odsto lokacija očišćeno u roku od 70 sekundi", rekao je Rolf Storms, jedan od autora izveštaja sa tih ispitivanja.
 
U poređenju sa dronom, pokazalo se da je robot Falkon, koji ima težinu od 0,245 kilograma bolje rešenje, pri čemu je dron uspeo da ukloni samo 80 odsto ptica za isto vreme.
 
"Postoji potreba za novim metodama koje uspešno odvraćaju ptice. Jedna od njih je robot Falkon, koji je uspešno očistio sva polja od čvoraka, vrabaca, vrana, galebova koji su pobegli i nisu bili opasnost za vazdušni saobraćaj", navodi se u izveštaju objavljenom u časopisu Journal of the Royal Society Interface.
Robot Falkon bio je efikasniji od drona, a autori su primetili da je on "praktično rešenje sa osobinama živih predatora, ali bez njihovih ograničenja".
 
Jedina mana ovog projekta je da se letovi robota ne mogu odvijati tokom kiše i jakog vetra, a let robota Falkona ne može da traje duže od 15 minuta, jer toliko traje baterija. Vođen je komandama obučenih pilota, što takođe zahteva dodatne kapacitete.
 

Teme

robot
  • S56

    30.10.2022 07:17
    Ima razlike
    U nekim zemljama prave sokole robote, a u drugim delovi fasada padaju na bebe.
  • Nimbus

    29.10.2022 09:49
    Cime se bave uredjena drustva. A mi? Cenom hleba, ulja, secera, mleka, mesa i kompira. Slobodom izbora i demokratijom. Pravom i pravdom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.