FOTO: U Egiptu pronađen čudan drevni tunel - "geometrijsko čudo"

Arheolozi su ispod hrama u drevnim ruševinama grada Taposiris Magna na egipatskoj obali otkrili ogroman, spektakularan tunel koji su stručnjaci nazvali "geometrijskim čudom".
Arheološkinja Kejtlin Martinez sa Univerziteta "Santo Domingo" u Dominikanskoj Republici i njene kolege pronašli su 13 metara ispod zemlje tunel visok dva metra. Njegov dizajn, prema egipatskom ministarstvu turizma i starina, neverovatno liči na 1.036 metara dug Eupalinosov tunel – akvaduktu iz šestog veka pre nove ere koji se nalazi na grčkom ostrvu Samosu.
Eupalinosov tunel se često naziva čudom inženjerstva jer se u vreme gradnje radilo o konstrukciji bez presedana. Iako tunel Taposiris Magna nije prvi takve vrste, njegova konstrukcija je jednako impresivna. Iako strukturom nalikuje onom na Samosu, za sada nije poznato koja je tačno njegova funkcija, piše Science Alert.
Martinez, koja od 2004. radi na nalazištu Taposiris Magna i traga za izgubljenom grobnicom Kleopatre, smatra da se nalazi na dobrom putu. Naime, prethodna iskopavanja su otkrila tragove koji, čini se, upućuju na slavnu egipatsku kraljicu.
 
Taposiris Magnu osnovao je oko 280. godine pre Hrista Ptolemej II, sin Aleksandra Velikog i jedan od Kleopatrinih predaka. Arheolozi smatraju da je hram u gradu bio posvećen bogu Ozirisu i boginji Izidi – koju je poštovala Kleopatra. Na tom nalazištu pronađeni su i novčići s imenima i likovima Kleopatre i Aleksandra Velikog, kao i figurice Izide.
 
U hramu su takođe pronađeni grčko-rimski grobovi. Moguće je da su Kleopatra i njen suprug Marko Antonije pokopani u sličnim grobnicama. Međutim, za sada je prerano reći da li će ovaj tunel pružiti neke informacije o tome gde je pokopana slavna kraljica. 
 
 
Sada sledi faza istraživanja obližnjeg Sredozemnog mora. Naime, između 320. i 1303. godine obalu je pogodio niz potresa, zbog čega se urušio i potopio deo hrama. Osim toga, dosadašnja iskopavanja su otkrila mrežu tunela koji se protežu od jezera Mariout do Mediterana.
 
Bez obzira na to da li će arheolozi pronaći poslednje počivalište Kleopatre, temeljna pretraga ovih ruševina mogla bi nam reći više o tajanstvenom drevnom gradu. U tunelu su već pronađena neka "blaga": komadi keramike i pravougaoni blok krečnjaka.
 
"Ako otkrijemo grobnicu Kleopatre i Marka Antonija, radiće se o najvažnijem otkriću 21. veka. Ako je ne nađemo, ipak smo na ovom mestu pronašli velika otkrića", rekao je pre 13 godina tadašnji ministar turizma i starina Zahi Havas.
  • Lucifer

    29.11.2022 18:34
    Ptolmej II Filadelfos je sin Ptolmeja I Sotera, Aleksandrovog generala. Aleksandar je imao dva sina, jednog legitimnog koji je ubijen sa 13-14godina i jednog nelegitimnog koji je takođe ubijen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.