FOTO: U Baltičkom moru pronađene dobro očuvane olupine brodova starih više od tri veka

Danski istraživači pronašli su tri dobro očuvane brodske olupine u Baltičkom moru, čiju su starost stručnjaci Pomorskog ratnog muzeja u Thyborønu procenili na više od 300 godina.
Stručnjaci muzeja su rekli da su dve olupine gotovo sigurno nekadašnji holandski teretni brodovi, dok je treći i najveći verovatno bio skandinavski.
Sva tri broda pronađena su na dubini od oko 150 metara, potvrdio je muzej. 
 
"Bilo je fantastično kad smo na ekranu ugledali olupine nakon što smo na morsko dno poslali podvodnog robota", rekao je vođa ekspedicije i direktor muzeja Gert Norman Andersen.
 
 
Za razliku od područja Severnog mora, gde bi se svaka olupina raspala u rekordnom vremenu, u Baltičkom moru brodovi su često vrlo dobro očuvani, rekao je Andersen. 
 
 
Pojasnio je da je to zbog što ni crvi ni ostale životinje koje uništavaju drvo ne uspevaju da žive na tolikoj dubini u Baltičkom moru, gde je pH vrednost morske vode prekisela i premalo je kiseonika. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva